HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

14.rujna 2020.
RATNI ZLOČIN ARMIJE BIH
27 godina je prošlo od strašnog masakra nad hrvatskim stanovništvom u Uzdolu


Uzdol, žrtva muslimanskog pokolja 1993.godine
foto: žrtva masakra u Uzdolu

Pokolj u selu Uzdol bio je ratni zločin kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH nad tamošnjim autohtonim hrvatskim stanovništvom. Pripadnici muslimanske vojske Armije RBiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine.

Ljudi su ubijani puškama, i pištoljima. Mnogi su dobili metak u potiljak a neki su izbodeni noževima,
kuće su spaljene, crkva i župni ured su teško stradali. Mrtva tijela djece i staraca su masakrirana, piše Radio-rama.info

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Ujutro, isti dan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.


peipadnici armije BiH, na području Uzdola18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika tzv. Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.

Za pokolj u Uzdolu sudilo se u Haagu jedino zapovjedniku tzv armije BiH generalu Seferu Haliloviću ali je oslobođen, navodno nije dokazano da je odgovoran za pokolj.

Za pokolj u Uzdolu osuđen je samo Enver Buza, zapovjednik samostalne Prozorske satnije. Sud mu je 2019.godine dosudio zatvor u trajanju 12 godina. I to je jedina presuda za zvjersko ubojstvo 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.
Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, a najmlađa je bila desetogodišnje dijete.

Dan nakon pokolja u Uzdol su ušle postrojbe HVO-a i vidjeli stravičnu sliku zločina.

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

 


Neki od ovih na fotografiji su direktni počinioci zločina
u operaciji NERETVA 93,
piše Radio-rama.info


Radio Rama je došla u posjed fotografije koja je uslikana noć prije pokolja na Uzdolu, a koja nikada nije objavljena. Na fotografiji je i general Sefer Halilović i njegov sin. Halilović je izravno zapovijedao akcijom.

Fotografija je uslikana 13.9.1993. godine u Dobrom Polju uoči krvavog pohoda na selo Uzdol, Prema pričama jednog od sudionika feštalo se cijelu noć, pekli se janjci i pilo se, a pred polazak su im podijeljene nekakve tablete (koje su zvali jurišne).

Tijela pokojnika devet godina počivala su u zajedničkoj grobnici u gradskom groblju u Prozoru jer ih se 1993. godine nije moglo pokopati u njihovu rodnom Uzdolu. Kao zavjet župljana župe Uzdol prema svojim mučenicima 2002. godine uzdolske žrtve ekshumirane su i prenesene u novoizgrađeni Memorijalni centar na Uzdolu koji se nalazi uz staru župnu crkvu.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.


HIC.hr
foto
:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre