HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

03. studeni 2019.
SVEĆANO OBILJEŽENA GODIŠNJICA
350 godina Zagrebačkog sveučilišta

Damir Boras

Zagrebačko sveučilište proslavilo je 350. rođendan. Središnja proslava održana je večeras u dvorani Lisinski gdje su bili brojni uzvanici od državnog vrha do predstavnika akademske zajednice.

Na svečanosti su sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na svečanosti je govorio i rektor Damir Boras, a prikazan je i film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu.

- Sveučilište u Zagrebu uvijek je imalo snage i društvene svijesti da i u najtežim društvenim okolnostima ostane svjetionikom slobode, znanja, zajedništva, tolerancije i ljubavi prema domovini,  pručio je rektor Boras. 

- Ova je obljetnica ponos ne samo Zagreba nego cijele naše domovine. Ona je potvrda povijesnog našeg identiteta, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je tom prigodom uručila i povelje zagrebačkom Sveučilištu te fakultetima koji su proslavili više od sto godina djelovanja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da je Sveuličište u Zagrebu najveća i najbolja znanstvena organizacija u Hrvatskoj koja proizvodi 67% relevatnih znanstvenih članaka te 80% svih doktora znanosti.

- Među 15% smo najboljih sveučilišta u svijetu. Sveučilište u Zagrebu uvijek je bilo, jest i bit će stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, transfera znanja i tehnologija, kulturnog, umjetničkog i društvenog djelovanja i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti, dodaje Boras.

Rektor Boras istaknuo je u intervjuu za HTV da Hrvatska izdvaja najmanje upola manje u znanost i visoko obrazovanje od europskog prosjeka. Rekao je i da programski ugovori nisu potpisani jer izdvajanje za znanost u sljedeće četiri godine nije dovoljno, a da se znanstveni rad na sveučilištima ne vrednuje kao što se vrednuje na institutima.
- Sveučilište traži da se plati infrastruktura, da se financiraju laboratoriji te da se za svakog studenta dade podjednaki bonus. kazao je i napomenuo da je Zagrebu potrebno više studentskih domova.

Povijest zagrebačkog Sveučilišta počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva
3. studenoga 1671
. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova.HRT/HIC.hr
foto: screenVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre