HIC grbovi-500-100
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketizlatnici i srebrnjaci


16.rujna 2020.
70.HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL
Sandra Perković pobjednica memorijala

Sandra Perković, pobjednica 70.izdanja Hanžekovićevog memorijala

Završilo je 70. izdanje Hanžekovićevog memorijala u atletici, pobjednica je Sandra Perković koja je deveti put pobijedila u bacanju diska. Najbolja hrvatska sportašica u drugoj seriji je bacila vrlo dobrih 64.67 metara i uvjerljivo slavila ispred olimpijske doprvakinje iz Rio de Janeira Meline Robert-Michon (60.56).

"Jako sam zadovoljna natjecanjem, jako sam zadovoljna rezultatom, jako sam zadovoljna gledateljima, i jako sam zadovoljna što je ova sezona, koja je počela loše, na kraju dobro završila. Nadam se da ćemo sljedeće godine, kad cijela ova situacija s koronom prođe, opet imati pun stadion Mladosti. Ovo mi je prvo natjecanje nakon dugo vremena i rezultat je realan. Rekla sam da bi 65 metara bilo super, ovo je bilo malo kraće, ali to je OK", rekla je dvostruka olimpijska pobjednica.

Wilhem Belocian pobjednik je na 11 metara s preponama. Francuski preponaš je u izjednačenoj utrci pobijedio s 13.32, ispred Amerikanca Freddiea Crittendenta (13.34). Treći je bio Belgijac Michael Obasuyi (13.57).

"Ovo mi je drugi nastup u Zagrebu, prvi sam put bio ovdje 2016. godine. Odlična utrka, jako sam zadovoljan i svojim nastupom i rezultatom. Jako sam sretan", zadovoljstvo nije skrivao bivši svjetski juniorski prvak Belocian, koji je podigao prelazni pehar obitelji Hanžeković.

Daniel Stahal svjetski prvak u bacanju diska i u Zagrebu je potvrdio svoju dominaciju u ovoj disciplini.
Stahl je u drugoj seriji bacio disk 68.87 i tako srušio dvije godine star rekord svjetskog doprvaka Fedricka Dacresa (68.17). Odličnu konkurenciju Stahl je imao u europskom prvaku Andriusu Guđiusu, koji je sa 68.22 također bio bolji od dosadašnjeg rekorda mitinga.

"Odlično natjecanje i odličan dvoboj s Gudžiusom. Moj je rezultat također jako dobar, zadovoljan sam njime.  Ova cijela sezona je za mene jako dobra i stavrno sam jako sretan", rekao je Stahl.

Sve rezultate pogledajte ovdje

Bacači kugle na Zagrebačkim fontanama

Natjecanje u bacanju kugle - 6. Memorijal Ivana Ivančića održano je na zagrebačkim fontanama i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb.

Fantastičan nastup imao je Ryan Crouser Olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira, osvojio je prvo mjesto.U trećoj seriji bacio kuglu do 22.74 metra i „uništio” vlastiti rekord mitinga koji je držao od 2016. godine s 22.28! Crouser je četiri puta bacao preko 22 metra (22.10, 22.74, 22.59, 22.31), a pobjednički hitac nije samo novi rekord mitinga nego i 11. najdalji hitac svih vremena u bacanju kugle te najbolji rezultat ostvaren na tlu Europe još od 1988. godine!

Jako sam zadovoljan svojim današnjim nastupom, baš sve je bilo odlično. Možda mi je žao samo zbog toga što nisam bacio 23 metra, ali jako sam sretan i ovim rezultatom. Ozračje na bacalištu je bilo sjajno i mislim da je ovo veliki povratak atletike nakon svih onih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Idemo dalje, imam još nekoliko natjecanja do kraja sezone”, vidno je zadovoljan bio Crouser.

Aktualni svjetski prvak Joe Kovacs je s 21.30 zauzeo drugo mjesto, a svojim je nastupom u Zagrebu i on bio jako zadovoljan.
Ovo mi je bilo prvo natjecanje ove sezone i nisam znao koliko mogu. Znao sam da nisam na razini na kojoj sam bio lani na kraju sezone, no osjećao sam se jako dobro, a takav je i moj rezultat. Fizički sam vrlo spreman, ali tehnika mi još nije najbolja i moram puno toga popraviti. Ovo je bilo još jedno sjajno natjecanje u Zagrebu”, rekao je svjetski prvak iz Dohe prošle godine.

Treće mjesto je svojim najboljim hicem sezone (21.20) zauzeo dvostruki svjetski prvak David Storl.
Iz Zagreba je, tako, u svijet još jednom otišla slika sjajnog natjecanja najboljih svjetskih bacača kugle, a bacalište pokraj fontana je još učvrstilo svoj kultni status u atletskom svijetu.

6. Memorijal Ivana Ivančića održan je u sklopu jubilarnog 70. Hanžekovićevog memorijala, mitinga iz WA Continental Tour Gold serije. Miting se nastavlja u utorak u 17.50 sati na stadionu SRC Mladost.

Rezultati bacanja kugle:
1. Ryan Crouser SAD 22.74 MR
2. Joe Kovacs SAD 21.30
3. David Storl NJEM 21.20
4. Payton Otterdahl SAD 21.06
5. Nick Ponzio SAD 21.03
6. Konrad Bukowiecki POLJ 20.59
7. Tsanko Arnaudov POR 20.45
8. Kemal Mešić BiH 19.13

9. Francisco Belo POR 19.08


Počeo 70.Hanžek
Ž
70-Hanžekovićev memorijal
U Zagrebu je u ponedjeljak počelo jubilarno 70. izdanje Hanžekovićevog memorijala. Natjecanje, otvorenje je na zagrebačkim fontanama a natjecanje drugog dana se nastavlja na stadionu SRC Mladost s početkom u 17.50 sati.


Zbog strogih epidemioloških mjera nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve osim za sportaše.
Slogan ovogodišnjeg natjecanja je "Serbus Hanžek moj". Povijest će reći da je prvi miting održan kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama 1951. godine, kasnije je prerastao u međunarodni miting i polako stjecao međunarodni status.

Hanžek je već sedam desetljeća zagrebački sportski simbol. Ni rat, ni politika, ni financijski problemi, ni korona virus nisu mu stali na put 70 godina. I danas kada je sporta tek na kapaljku, atletika živi kraj Save i pokraj fontana.

Ipak ovogodišnji Hanžeka se održava specifičnim okolnostima i uz brojna ograničenja koje je nametnula pandemija koronavirusa. No, ni u takvim okolnostima neke od najboljih svjetskih atletičarki i atletičara nisu zaobišli Zagreb.

Nicola McDermott, australska skakačica u vis hrvatskih korijena, četvrta na aktualnoj svjetskoj ljestvici, bit će glavna suparnica vodećoj svjetskoj visašici Juliji Levčenko.

Moja baka i djed su iz Blata na Korčuli, a ja sam s osam godina na YouTubeu s velikim uzbuđenjem gledala nastupe Blanke Vlašić. Zato je za mene sutrašnje natjecanje poseban događaj. Osobni rekord mi je 198 cm i sretna sam što ću u nadmetanju s najboljim svjetskim visašicama imati prigodu poboljšati taj rezultat. Preskočim li dva metra, neće biti moguće izbrisati osmijeh s moga lica”, rekla je Nicola.

Amel Tuka, svjetski doprvak na 800 metara i prošlogodišnji pobjednik Hanžekovićevog memorijala i ove je godine u odličnoj formi.

„Imao sam ove sezone samo tri utrke i sad se pomalo vraćam u normalno stanje. Iskoristit ćemo Hanžekovićev memorijal za popravljanje svojih najboljih ovogodišnjih rezultat jer smo svi u jako dobroj formi. Ja očekujem najbržu utrku sezone na svijetu, a s obzirom na vrlo jaku konkurenciju vjerujem da bi mogao pasti i rekord mitinga. Istaknuo bih i važnost Hanžekovićevog memorijala za atletiku u našoj regiji jer nam je ovaj miting svima visoko podigao letvicu još na početku naših karijera”, kaže Tuka.

Ramil Guliyev, europski i bivši svjetski prvak na 200 metara, upravo je rekordnom utrkom u Zagrebu 2015. započeo svoj pobjednički niz. U utorak će trčati 100 metara.

Ova je sezona drukčija za sve, ja jedno vrijeme uopće nisam mogao ozbiljno trenirati jer sam tri do pet dana tjedno bio u karanteni. Imam samo pet utrka ove godine, no ovo je za mene sretan stadion, tu sam prije pet godina istrčao osobni rekord i vjerujem da će i moj sutrašnji rezultat na 100 metara biti dobar”, optimističan je Guliyev.


Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja, morala je zbog ozljede nožnog palca otkazati nastup na zagrebačkom mitingu.

Već nekoliko mjeseci imam problema s nožnim palcem, propustila sam zbog toga i dosta treninga, utjecalo mi je to na tehniku i na stanje cijelog tijela. Daleko sam od prave forme, no imala sam priliku ipak nastupiti na nekoliko mitinga, znam što moram popraviti i fokusirana sam na sljedeću godinu. Žao mi je što ove godine neću moći nastupiti na Hanžekovićevom memorijalu, ali ću sutra biti na stadionu, navijati i uživati”, rekla je Sara.

Sandra Perković, olimpijska pobjednica u bacanju diska i osmerostruka pobjednica Hanžekovićevog memorijala ovog ljeta nije nastupila ni na jednom mitingu.

Bila je ovo luda godina i nismo se od početka znali nositi sa svim problemima. Vjerovali smo da sezona neće propasti, ali nismo znali da će sve to s koronavirusom ovoliko trajati. Snalazili smo se, imali uspone i padove. Ljudi ne znaju što se događa u glavama nas koji na Olimpijskim igrama očekujemo medalje i za njih se spremamo godinama, pa ti onda neka više sila sve to oduzme. Sretna sam da je Hanžek ipak organiziran i što se, eto, vraćam na bacalište. Mislila sam da ću 70. Hanžekovićev memorijal obilježiti hicem preko 70 metara, no to sada nije realno očekivati. Hicem preko 65 metara dokazala bih, međutim, da sam i dalje u samom svjetskom vrhu”, pojasnila je Sandra svoja očekivanja.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić govorila je o organizaciji mitinga u doba pandemije i statusu Hanžekovićevog memorijala u svijetu atletike.

„Ova godina je bila drukčija za sve, a mi smo zahvalni što možemo na bilo koji način održati ovaj jubilarni 70. Hanžekovićev memorijal. Od ove smo godine dio Continental Tour Gold serije i zahvaljujući kontinuiranoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića osobno dosegnuli smo visoku svjetsku razinu i borimo se s gradovima koji imaju puno veći budžet i puno bolje objekte. No, Hanžekovićev memorijal je prepoznatljiv u svijetu i ima tradiciju kakvu malo tko ima. Sretni smo što su nam se sportaši odazvali usprkos crvenim listama na kojima se nalazimo i očekujemo na mitingu opet vrhunske rezultate. Velik je interes sportske javnosti i svjetskih televizija za ovaj miting”, rekla je direktorica mitinga.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio se svim atletičarkama i atletičarima koji su u aktualnoj situaciji došli na miting.

„Organizirati miting u ovakvim uvjetima podvig je ravan usponu na Mt. Everest. Zato mi preostaje samo još jednom zahvaliti organizatorima na čelu s Ivanom Brkljačić. Ispričavam se mojim sugrađanima što ove godine neće moći pohoditi priredbu u velikom broju, pa ih pozivam da gledaju miting oba dana na HTV2”, rekao je gradonačelnik Bandić.

U sklopu Hanžekovićevog memorijala održat će se i 47. Međunarodni miting Dinamo-Zrinjevac, s Memorijalnim natjecanjem u bacanju diska dr. Ivan Šebalj i Memorijalnom utrkom na 400 metara Ivan Buljat.

Ostale discipline mitinga Dinamo-Zrinjevac su utrke na 100m (muški i žene), 400m (žene), 800m (žene) i 3000m (muški i žene) te skok u dalj (muški).


O memorijalu

Hanžekovićev memorijal, najstarija sportska priredba u Hrvatskoj i jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu, svoje 70. izdanje dočekuje kao miting prestižne Continental Tour Gold serije.

Natjecanje u bacanju kugle - 6. Memorijal Ivana Ivančića - održat će se 14. rujna pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a 70. Hanžekovićev memorijal 15. rujna na atletskom stadionu Sportskog parka Mladost na Savi.

 

HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre