Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

 

 


23.siječnja 2015.
ARGENTINA: SMRTONOSNI TANGO
komentira: Carmen Verlichak
Argentina će plivati u krvi

Nakon što je prošlog tjedna zatražio otvaranje istrage protiv argentinske predsjednice Cristine Kirchner, sumnjičeći je da blokira jedan od najintrigantnijih slučajeva na kojemu je radio, argentinski tužitelj Alberto Nisman pronađen je u noći na ponedjeljak mrtav u svojemu domu. Da triler bude još stereotipniji, smrt ga je snašla samo nekoliko sati prije najavljenog saslušanja u argentinskom Kongresu.
Nastojimo odrediti uzrok, izjavila je nad mrtvim tijelom kolegica žrtve Viviana Fein, otkrivši da je najizvjesnije kako je prekid životnih tokova prouzročilo oružje kalibra 22 pronađeno pokraj leša, ali još nije poznato tko je pritisnuo okidač. 

U Puerto Maderu, elitnoj četvrti Buenos Airesa, začeo se tako scenarij nalik na “Mandžurijskog kandidata“ ili “Syrianu“, s gotovo neznatnom razlikom spram čuvenih filmskih političkih napetica: drama je i te kako stvarna i prijeti da postane okidač puno širih razmjera, a dodatno je zaoštrava i činjenica argentinskih predsjedničkih izbora za nepunih devet mjeseci.
Zločin iz 1994.
U pozadini svega je, naravno, povijest i do danas nerazjašnjeni zločin. Prije više od dvadeset godina, 1994., Argentinu je potresao teroristički napad na sjedište židovske udruge AMIA kojom prilikom je ubijeno 85 osoba, a ranjeno više od 300. Sve okolnosti upućivale su na iransku režiju masovnog ubojstva. Upravo na ovome slučaju radio je ubijeni Nisman, sumnjičeći predsjednicu Cristinu Kirschner za opstrukciju istrage i ometanje rada pravosudnih tijela.

Prema navodima agencije DPA, tužitelj je kategorički tvrdio kako je službeni Buenos Aires obećao osloboditi visoke iranske državne dužnosnike krivnje za napad iz 1994.. Pokretačka snaga bili su im navodni korupcijski motivi, a spekulira se i da su im za ovu uslugu obećane ogromne količine iranske nafte.

Ministar vanjskih poslova Hector Timerman odlučno je opovrgnuo ove vrste optužbi, tumačeći da im je jedina svrha destabilizacija vlade uoči predsjedničkih izbora, ali prolivena krv tužitelja Nismana nakon svega vapi do neba i nitko u Argentini ne zna kako bi se ovaj smrtonosni tango uopće mogao završiti.

- Lako je moguće da bi stanje sljedećih dana moglo postati još krvavije – tumači nam argentinska književnica i novinarka hrvatskog porijekla Carmen Verlichak tamošnju uzavrelu situaciju. Slučaj istrage o terorističkom napadu na židovsku udrugu “Amia” izrodio se smrću tužitelja u ogroman skandal. Ljudi danas zbog svega planiraju velike prosvjede na ulicama Buenos Airesa.

- Do ovih događaja dovela je korupcija. Moderna Argentina je visoko korumpirana zemlja - tvrdi Verlichak. U njoj danas ne postoji gotovo ni jedna demokratska institucija: sudstvo je po stupnju korumpiranosti najgore, a rijetke hrabre figure poput tužitelja Nismana gotovo uvijek završavaju kao i on. Parlament služi kao puki dekor i samo potvrđuje odluke predsjednice Kirchner, a svaki parlamentarac dobiva 20 puta veća primanja od prosječnog umirovljenika.

Dokazi protiv Vlade

Sve skupa dodatno komplicira energetski kolaps: zemlji nedostaje struje, inflacija je samo ove godine porasla za 40 posto, a pojavljuju se i prvi slučajevi smrti djece od gladi. Sve to čini lako zapaljivi politički koktel koji je skandaloznom smrću prkosnog tužitelja dobio i adekvatni detonator.

Što je tužitelj Nisman mogao otkriti na saslušanju u Kongresu, a u čemu ga je spriječio metak? – pitamo Carmen Verlichak.

- Dokaze koji objašnjavaju mnoge lopovluke - kaže ona. Navodno je Nisman imao više od 330 CD-ova snimljenih telefonskih razgovora koji impliciraju vladu u opstrukciji istrage na kojoj je radio. Cristina Kirschner je navodno potpisala i jedan memorandum s Irancima kojim se obvezala da će Argentina zaboraviti zločin u sjedištu “Amije” iz 1994., a dokument je čak verificirao i argentinski parlament – zaključuje još jednu priču o pokvarenoj i na sve spremnoj politici ova Argentinka imotskih korijena.

Ništa protiv Židova
Antisemitizam kao mogući motiv u ovom slučaju Carmen Verlichak posve isključuje, jer je argentinska predsjednica Kirchner polužidovka. Ubijeni tužitelj Nisman također je bio Židov. Slutio je što ga čeka. Prije tjedan dana javno je izjavio da će možda izgubiti život na ovoj istrazi. Korumpirane argentinske vlasti ni to nije spriječilo da ga se riješe, kaže Carmen Verlichak.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr /HICHIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre