BiH
 05.listopada 2015.
U OPTICAJU SUMNJIVI PROIZVODI
Na bh. tržištu nitko ne kontrolira biljne preparate, vitamine...
tablete

Raznovrsni biljni preparati i dodaci prehrani u vidu mineralnih i vitaminskih dodataka danas se mogu naći na svakom koraku, u trgovinama, ljekarnama, na internetu, ali djelotvornost ovih proizvoda obično nije podrobno ispitana.

Povlačenje s tržišta

Iako je najčešći slučaj da su na deklaracijama napisane lažne obavijesti o prisutnosti “aktivnih tvari”, a tu ih uopće nema, nisu zanemarivi ni slučajevi da su određeni dijetetski proizvodi povučeni s tržišta jer ugrožavaju zdravlje ili, pak, sadržavaju smrtonosne tvari. Ako tomu dodamo i činjenicu da je kontrola kvalitete dodataka prehrani u našoj zemlji na vrlo niskoj razini i da se prilikom registracije ne provjerava njihov sastav, nego samo zdravstvena ispravnost, jasno je koliko treba biti oprezan prilikom kupovine.“Proizvod u procesu registracije od kontrola prolazi samo onu zdravstvene ispravnosti, što podrazumijeva mikrobiološku čistoću i prisutnost teških metala.

Nikakva druga kemijska kontrola se ne provodi, prije svega analiza količine aktivnih sastojaka u proizvodu koja bi potvrdila je li ona u skladu s deklaracijom sastava koju je proizvođač naveo na pakiranju.

Nažalost, nemamo ni institucije i laboratorije koji su opremljeni i mogu raditi ove vrste kemijskih kontrola”, objašnjava mr. sc. Alma Salkić, direktorica Odjela za kontrolu lijekova u Zada Pharmaceuticals. Posebno je problematično što ni njihovo reklamiranje, također, nitko ne kontrolira.
lijep i zdrav osmijeh
keramičke krunice za
samo 700 kuna
www.osmijehplus.com


Nema regulative

Naime, s obzirom na to da nemaju svojstva lijeka, nisu u nadležnosti Agencije za lijekove BiH, već se ova oblast uređuje u okviru tzv. prehrambenog zakonodavstva, gdje još uvijek ne postoji regulativa za reklamiranje ovih preparata. I uz to što je tržište dodataka prehrani vrlo neuređeno, ne treba zanemariti ni činjenicu da postoje i veoma dobri i kvalitetni dijetetski proizvodi koji mogu biti korisni i pomoći u unapređenju zdravlja.
Salkić stoga savjetuje da se potrošači uvijek odluče za sigurnu kupovinu - u ljekarni.
“Dodatke prehrani treba uzimati u ljekarnama, uz konzultaciju sa stručnim osobljem, liječnicima i farmaceutima. Nikako ih ne treba naručivati na internetu”, kaže Salkić i dodaje da se pacijenti, posebno oni koji istodobno uzimaju i druge lijekove, uvijek trebaju konzultirati s liječnicima zato što dodaci prehrani mogu stupiti u interakcije s lijekovima i izmijeniti učinak lijeka.

vecernji.ba/HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre