Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-
2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


28.rujna 2015.
POLICIJSKA AKCIJA
U nekoliko gradova u susjednoj BiH traje velika policijska akcija u kojoj je uhićeno najmanje šest osoba, među njima i političari. 

BiH mediji objavili su da je među uhičenima i nekoliko visokopozicioniranih političara te da je u tijeku i pretraga kuće bivšeg ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića. Uhičeni se povezuju sa zlouporabom isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Pred kuću bivšeg ministra pripadnici SIPA-e i djelatnici PU Široki Brijeg stigli su jutros u 6 sati.

U tijeku su uhićenja i u Tuzli. Zbog poljoprivrednih poticaja u Tuzlanskoj županiji uhićen je zastupnik te županije Mersed Šerifović. Mersed Šerifović potpredsjednik je Narodne stranke radom za boljitak. Šerifović je i predsjednik Povjerenstva za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša Skupštine Tuzlanske županije, te zamjenik predsjednika Povjerenstva za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanske županije.Obnašao je i funkciju savjetnik načelnika općine Tuzla u mandatnom razdoblju od 2004. do 2006. godine.

Federalna televizija javlja da su pripadnici SIPA-e jutros u Širokom Brijegu uhitili bivšeg ministra poljoprivrede i dopremijera Federacije BiH Jerka Ivankovića-Lijanovića. A po naredbi tužiteljstva Tuzlanskog kantona pripadnici FUP-a su uhitili ministra prometa i komunikacija TK-a Edina Ajanovića i bivšeg savjetnika Jerka Ivankovića Lijanovića.


Kako je priopćeno iz Tužiteljstva TŽ, Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja kaznenog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja a u vezi s isplatom poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije i šire u FBiH u razdoblju od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se o isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Lijanović je, kako je priopćeno, osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uvjetovalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate poticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih poticaja.

Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom razdoblju sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uvjetovanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali - dodaje se u priopćenju.

Ističe se da je ovoj akciji prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Županijsko tužiteljstvo TŽ u suradnji i sinergiji s istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana.

Po nalogu glavnog županijskog tužitelja formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano surađuje s istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

Nakon lišenja slobode, nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada, te će u narednom razzdoblju biti predati u nadležnost Tužiteljstva i ispitani.

Tužiteljstvo TŽ prethodno je podiglo optužnice protiv korisnika poticaja u TŽ.

Također, ovo tužiteljstvo je u prethodnom razdoblju podiglo 12 optužnica protiv korisnika poticaja u poljoprivredi u okviru projekta-Model ruralnog razvoja-i raspisanog poziva spomenutog ministarstva u 2012. godini za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi, kojima se na teret stavlja kazneno djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Također u vezi s tim vodi se i još pet istraga.

Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizirali u periodu od lipnja 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definirano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo.

U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem kaznenog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o poticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku.

Tužiteljstvo je u skladu s odredbama Kaznenog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih.

Više informacija će javnosti biti prezentirano nakon što pet osumnjičenih budu predati u nadležnost Tužiteljstva, kada će se donijeti službena naredba o provođenju istrage i ispitati osumnjičeni, priopćeno je iz Tužiteljstva TŽ.

vecernji.ba/HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre