ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


13.svibnja 2015.
PRIHVATILA PROGRAM I DALA 6 EKONOMSKIH PREPORUKE
EK neće pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom.

Europska komisija

Europska komisija odlučila je danas da neće pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom. Prijetnja hrvatskoj Vladi, izrečena krajem veljače, da će se to dogoditi ako nacionalni plan reformi ne bude dovoljno uvjerljiv i odlučan, tako je ostala neispunjena. Uz tu pozitivnu odluku, Komisija je ipak naglasila da "razina ambicioznosti" hrvatskih vlasti "ostaje ispod očekivanja u nizu područja", a danas je dala Hrvatskoj i šest ekonomskih preporuka koje hrvatska Vlada treba ispuniti ove i sljedeće godine.
 

Shvatili smo da se radi o ambicioznim i detaljnim programima te stoga nismo predložili otvaranje daljnjih postupaka. Naravno, neke zemlje ipak moraju još uvijek uložiti dodatne napore za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža – rekao je europski povjerenik Pierre Moscovici. Jedna od takvih zemalja, koja je i dalje u proceduri smanjivanja prekomjernog deficita te proceduri smanjivanja makroekonomskih neravnoteža, upravo je i Hrvatska. 

1.preporuka
EK traži od Hrvatske da "osigura trajnu korekciju prekomjernog deficita do 2016." te da, među ostalim, "uvede porez na nekretnine", što je Vlada prije godinu dana sama obećala Bruxellesu da će učiniti, ali je od toga ubrzo odustala, barem u javnim izjavama članova Vlade. Sada se, međutim, porez na nekretnine ponovo pojavljuje u obliku preporuke Europske komisije.

- To je u skladu s općim stajalištem Komisije kojim želimo porezno opterećenje odmaknuti od rada na druge sektore, na nekretnine, potrošnju, ekološke poreze... To je nešto što je u skladu s općom politikom i razmišljanjem Komisije. Očekujemo od hrvatske Vlade da kaže što misli o tome, i to već ovog mjeseca, kad dolazim u posjet Hrvatskoj - rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dobrovskis, odgovarajući na pitanje novinara Večernjeg lista.

2.preporuka
EK traži od Hrvatske da "obeshrabri rani odlazak u mirovinu tako što će povećati kazne" za radnike koji rano odlaze u mirovinu. Također se traži i rješavanje "fiskalnih rizika u zdravstvenom sustavu".

3.preporuka 
traži se od Hrvatske da se "plaće usklade s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima". U sklopu toga traži se reforma sustava socijalne sigurnosti.

4.preporuka 
EK traži da se smanji "fragmentacija i preklapanje između razina središnje i lokalne vlasti", a u sklopu toga treba uvesti novi model raspodjele ovlasti i racionalizirati sustav državnih agencija. Komisija traži i da se poveća transparentnost i odgovornost u sektoru javnih poduzeća, "posebno u pogledu imenovanja direktora" i njihove kompetentnosti. 

5.preporuka 
EK traži od Hrvatske da smanji parafiskalne namete i ukloni prekomjerne prepreke za pružatelje usluga. Također, traži se i povećanje učinkovotisti i kvalitete pravosudnog sustava, posebno trgovačkih sudova.

6.preporuka
 Europske komisije traži "jačanje okvira za predstečajne nagodbe i stečaje" kako bi se provelo restrukturiranje dugova. Također se traži i uvođenje procedure osobnog stečaja. 

 

(vecernji.hr/hic)


vezana vijest

Vlada će napraviti radikalne rezove u agencijama a na udaru su i državne tvrtke.

EK traži od Vlade još 1,3 milijarde kuna dodatnih ušteda

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre