HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

 


24.studenog 2020.
SREDSTVA SOLIDARNOSTI
Europski parlament odobrio Hrvatskoj sredstva za saniranje šteta od potresa

EU parlament

Zastupnici Europskog parlamenta (EP) na plenarnoj sjednici odobrili su pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura, a odluku je na Twitteru pozdravio premijer Plenković.

- Europski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici. To je posljednji korak procesa, koji će nakon 89 milijuna eura predujma, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu, poručio je Plenković.

Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura, najviši ikada iz Europskog fonda solidarnosti, već je isplaćen u kolovozu.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna eura. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.Potpora će pomoći Hrvatskoj da zacijeli rane od potresa

Eurozastupnica Željana Zovko također je pozdravila tu odluku.

Ovaj primjer europske solidarnosti omogućit će Hrvatskoj da se oporavi kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene pandemije, naglasila je Zovko.

Zastupnica je odmah nakon potresa pozvala povjerenika za upravljanje krizama, Janeza Lenarčiča, da Hrvatskoj da prioritet pri raspodjeli potpore, uključujući pomoć za pandemiju Covida-19.

Razorni potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio je 22. ožujka ove godine Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Hrvatski sabor donio je 11. rujna Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, kojim se defnira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

U potresu je oštećeno ukupno 26 tisuća zgrada.hrvatski šah, komplet


Von Der Leyen: Hrvatskoj stiže prva tranša od 500 milijna euraHRT/HIC.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre