Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 

22.listopada 2015. u 10.55
IZBJEGLIČKA KRIZA NE JENJAVA
Austrija privremeno zatvorila granicu kod Šentilja.


Izbjeglička kriza ne jenjava. Iako dolazi zima, nema naznaka da će priljev migranata iz Turske prema Europi oslabjeti. Čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je hitno za nedjelju sazvao sastanak o balkanskoj migrantskoj ruti, koji su inicirale Njemačka i Austrija, a na kojem će biti šefovi država ili Vlada zemlja pogođenih priljevom migranata.

Prema pisanju vecernjeg lista, na slovensko-austrijskoj granici kod Šentilja danas u 10 sati oko 2000 izbjeglica čeka autobuse koji će ih prevesti dalje na zapad. Austrijska policija je privremeno zatvorila taj prijelaz izvijestilo je Delo. Po izbjeglice koji pokušavaju doći na sjever je stiglo 10 autobusa. Policajci ih pozivaju da mirno pričekaju prijevoz. Očito je sve veća nervoza među izbjeglicama koji žele što brže doći do zapadne Europe jer su slovenski mediji zabilježili dvije tučnjave: jednu kod mjesta Rigonce, a drugu kod Šentilja piše vecernji list.


Iz Hrvatske izbjeglice i dalje stižu u Sloveniju. Zelenu granicu kod slovenskog mjesta Rigonce oko 7.30 sati počela je prelaziti nova skupina od oko 2000 izbjeglica, a slovenski policajci ih usmjeravaju prema prihvatnim centrima u Brežicama i Dobovi. Tijekom noći i jutra je u dvije velike skupine do mjesta Rigonce, koje se nalazi nasuprot hrvatskom mjestu Ključ Brdovečki, stiglo oko 5000 izbjeglica, što je najviše dosad, piše Delo. U prihvatnom centru Brežice u ovom trenutku se nalazi oko 4000 ljudi, a u Dobovi 1500. Prema podacima Slovenske policije u tu je državu jučer ušlo oko 12.600 izbjeglica, a od zatvaranja mađarske granice prošlog tjedna 34.131 izbjeglica. 

Prihvatni centar u slovenskom Šentilju, blizu granice s Austrijom, sinoć je dobrovoljno napustilo oko 650 migranata te su se pješice uputili prema sjeveru. Većinu su preuzeli austrijski policajci, a desetak ih se dobrovoljno vratilo u Šentilj, uz objašnjenje da u Sloveniji imaju grijane šatore, piše 24ur. U kampu u Brežicama jutros je oko 1000 izbjeglica.

 

Izbjeglice iz Srbije i dalje pristižu u Hrvatsku. Od ponoći u Republiku Hrvatsku ušlo je 6113 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3500 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a on početka migracijske krize u RH je ušlo 214.474 migranata, priopćio je MUP.

Na Zračnu luku Osijek sinoć kasno sletio je transportni zrakoplov iz Dubaija sa 37 tona robe, pomoći za izbjeglice u prihvatnom centru u Opatovcu. Radi se o termo-dekama, kabanicama, grijalicama i solarnim svjetiljkama, a na osječki su aerodrom dopremljene iz UNHCR-ova logističkog centra u Dubaiju. Ta humanitarna pomoć odmah se iz osječke zračne luke transportira u Opatovac gdje će već danas biti na raspolaganju. To je samo dio humanitarne pomoći koja ovih dana u organizaciji UNHCR-a stiže u Hrvatsku – kazao je sinoć Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska.
Za opremanje zimskog kampa u Slavonski Brod danas će iz Poljske stići kamp kučice. 

vecernji.hr/hic


 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre