Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 

17.rujna 2015.
ZBOG IZBJEGLICA
Austija upozorila Hrvatsku i Sloveniju, nema tranzita

Vojska čuva EU granice

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u telefonskom je razgovoru podsjetio svoje kolege iz Hrvatske i Slovenije da su te dvije zemlje obvezne, u vezi s izbjegličkom krizom, provoditi propise EU-a. Naime, nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu za izbjeglice, one su se počele kretati prema Hrvatskoj kako bi preko nje i Slovenije došle do Austrije i Njemačke. 

U kratkim razgovorima s Karlom Erjavcem i Vesnom Pusić Kurz je upozorio na teret koji nosi Austrija, rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva za APA-u. Ministar Kurz izvijestio je i o pojačanim kontrolama na granici sa Slovenijom.

Austrijski kancelar stigao u Zagreb

Rano jutros u Zagreb je stigao austrijski kancelar Werner Faymann. U Banskim dvorima razgovarao je s premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije. Obojica predsjednika vlada naglasila su da se moraju poštivati pravila Dublinske uredbe, odnosno zajedničke europske politike azila. Glasnogovornica Susanna Enk rekla je da se o eventualnim koridorima za izbjeglice preko Hrvatske i Slovenije nije razgovaralo. 
Zoran Milanović je na današnjoj sjednici vlade rekao kako su u razgovoru 'podijelili iskustvo i dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije', rekao je premijer. Ponovio je kako će Hrvatska biti konstruktivna i surađivati, ali da 'postoje granice naših kapaciteta'. Kazao je kako ne može jamčiti hoće li RH moći sve migrante evidentirati. 'Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi', zaključio je Milanović.


Njemačka je je već ranije vratila granične kontrole na svojoj granici premaAustriji a isto je najavila Slovačka. Austrija je na granicu prema Mađarskoj poslala vojsku a Mađarska je to isto napravila na granici sa Srbijom.


Bruxelles upozorava: držite se europskih pravila!

Izvori u EU-a upozorili su kako bi eventualna uspostava koridora kroz Hrvatsku, kako bi izbjeglice mogle nastaviti put prema željenom odredištu, mogla predstavljati kršenje europskih zakona, javlja Hina. Prema tom izvoru, Hrvatska je, kao i sve druge članice, obvezna zbrinuti sve koji dođu na njezin teritorij, registrirati ih i razmotriti eventualni zahtjev za azil. Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, u tom bi ih slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.Slovenija provodi 'schengensku regulativu' prema Hrvatskoj

Slovenija je pooštrila nadzor granice s Mađarskom, a na granici s Hrvatskom provodit će schengensku regulativu, izjavio je za Slovensku televiziju premijer Miro Cerar. On je danas posjetio Prekmurje, regiju u kojoj je posljednjih dana zabilježen manji broj ilegalnih prelazaka granice s Mađarskom. Cerar je kazao da prate mogućnost dolaska većeg broja izbjeglica u Sloveniju, pri čemu će postupati humano, ali u skladu sa zakonom, te uz jamčenje sigurnosti svojim građanima.

Izvori u EU-a upozorili su kako bi eventualna uspostava koridora kroz Hrvatsku, kako bi izbjeglice mogle nastaviti put prema željenom odredištu, mogla predstavljati kršenje europskih zakona, javlja Hina. Prema tom izvoru, Hrvatska je, kao i sve druge članice, obvezna zbrinuti sve koji dođu na njezin teritorij, registrirati ih i razmotriti eventualni zahtjev za azil. Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, u tom bi ih slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.

Ministri unutarnjih poslova 28 država EU na kriznom sastanku u Bruxellesu nisu se uspjeli dogovoriti oko prijedloga Europske komisije o solidarnom zbrinjavanju
160 000 izbjeglica. I to unatoč tome što i Komisija i Njemačka predstavljaju tu odluku kao nešto što mora brzo biti usvojeno jer će se u suprotnom Schengenska zona raspasti.


Sukob na mađarskoj granici

Mađarski mediji javljaju da je u srijedu na graničnom prijelazu Riska-Horgoš uhićen muškarac koji je od ranije identificiran kao terorist. Mađarska agencija MTI navodi da službene potvrde za to još nema. Informaciju prenosi i Russia Today koji napominje da je ona došla od savjetnika za sigurnost mađarskog premijera Viktora Orbana, piše 24 sata.
Podsjetimo, tijekom srijede na ovom graničnom prijelazu došlo je do sukoba oko 1000 izbjeglica i mađarske policije. Izbjeglice su krenule rušiti ogradu koju su mađarske vlasti postavile i počele su bacati na policajce kamenje i razne predmete. Dvaput su probili ogradu i policija je ustuknula 50 metara od granične crte. Uzvratili su suzavcem i vodenim topovima. Uspjeli su vratiti izbjeglice na srpsku stranu granice. Predvečer se stanje smirilo, a Srbija je dio izbjeglica ukrcala u autobuse i usmjerila ih prema Kanjiži. Pretpostavlja se da će odatle dalje prema Šidu, a onda u smjeru Hrvatske.
hrt.hr /HIC

 


 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre