HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri24.srpnja 2019.
NASLJEDNIK THERESE MAY
Boris Johnson novi je britanski premijer
Boris Johnson


Britanija je u utorak dobila novog premijera, nasljednika Therese May.
Novi britanski premijer je Boris Johnson čelnika britanskih konzervativaca koji je izabran s 92153 glasa članova stranke , njegov protukandidat Jeremy Hunt je dobio 46.656 glasa. Na izbore se odazvalo 87 posto od 159000 članova s pravom glasa.


Johnson je obećao da će zemlja, sa sporazumom ili bez njega, napustiti Europsku uniju do odgođenog datuma izlaska 31. listopada.

U razgovoru za britanski list Daily Express rekao je kako će se posljednje tri godine, otkako je Britanija malom većinom izglasala napuštanje EU-a, "činiti kao loš san", ako dobije mandat za formiranje nove vlade.

Johnson je rekao i da će za njega biti prioritet postizanje trgovinskog sporazuma sa SAD-om.

Theresa May je podnijela ostavku nakon što nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže sporazum o Brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom. May će napustiti premijerski položaj u srijedu, nakon odlaska kod kraljice Elizabete u Buckinghamsku palaču, koja će formalno imenovati Johnsona britanskim premijerom prije ulaska u Downing Street. "Provest ćemo Brexit 31. listopada i iskoristiti sve prilike koje će to donijeti", izjavio je 55-godišnji Johnson nakon objave rezultata.


hrt/HIC.hr
foto: