HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri19.kolovoza 2018.
VRIJEME CURI
Brexit u problemu zbog ireske granice

Theresa May

Slijedi li razlaz Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije bez pravog dogovora? Rok za razdruživanje opasno se bliži - ostalo je još samo pet mjeseci. Zapelo je na pitanju granice na irskom otoku koja će biti jedina kopnena granica između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ključni bruxelleski summit koji je trebao ponuditi odgovore na otvorena pitanja o uvjetima izlaska nije donio znatne pomake.

Gost emisije HRT-a Tema dana bili su profesor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti te se iz Bruxellesa javio vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Gordijski čvor Brexita je trenutačno granica između Sjeverne Irske (dijela Velike Britanije) i Republike Irske koja ostaje u EU.

Treba znati da je problem granice između Irske i Velike Britanije dugotrajan i vrlo bolan - korijeni su u Prvom svjetskom ratu, a završetak 1997. sporazumom na Veliki petak. Govorimo o 80 godina sukobljavanja i problema kojeg su Britanci imali s Irskom i Irska s Britanijom. Obje zemlje su istovremeno ušle u EU sedamdesetih godina i to je olakšalo dogovor do kojeg je došlo tek 1997. Dio tog dogovora je da se granica između Republike Irske i Sjeverne Irske učini vrlo mekom. Taj režim je i sada na snazi iako nijedna od njih nije u Šengenu, ali su bilateralnim sporazumom postignule takav dogovor. Kako sada Velika Britanija odlazi iz EU, suprotno većini u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj tu se mora uspostaviti granica koja nije samo više između Republike Irske i Velike Britanije nego između EU i Velike Britanije. Tu se mora postići sporazum koji ne bi narušio pozitivne tekovine prošlog vremena. Jedan od kompromisa koji je ponudila EU je da se ne stvara tvrda granica nego da ta granica bude između otoka Irska i Velike Bitanije kao otoka, no to za Veliku Britaniju nije prihvatljivo da tvrđa granica bude između dva dijela Velike Britanije, rekao je Jović.

May je bila pozvana da iznese neke nove činjenice. Dobra volja i dobra želja nije bila dovoljna da bi se uopće s njome razgovaralo jer prema pravilu pregovaraju one zemlje koje ostaju. Ipak ona je bila pozvana ovdje, iako novih činjenica nije bilo. Kupovina vremena ne znači ništa. Što je May dalje od sporazuma to su njeni unutarnji problemi teži, ali i teža pregovaračka pozicija s ostalima koji ostaju u Europskoj uniji. Mnogi iz EU-a su na strani Irske i za to da se taj sporazum iz 1997. mora primijenjivati. To je ono na što May ne može pristati ne samo zbog koalicijskih partnera nego zbog jedinstva svoje zemlje jer ako jedan dio funkcionira  na jednom drugom načelu u toj nekakvoj simbiozi s Irskom da cijeli irski otok bude jedno bezgranično područje to neće njima nikako odgovarati. Ne znam zaista zbog čega bi May trebala kupovati vrijeme jer je u njenom interesu da što prije završi pregovore i da ga što prije predstavi svom parlamentu te da ga što prije usvoji, rekao je Vinković. 

May ima vrlo kompliciran položaj. Bila je protivnica Brexita. No onda je rekla u redu, narod želi, ja ću to poštivati. Ona provodi nešto što stvarni Brexitovci misle da ona tu politiku ne prihvaća svojim srcem, nego da želi neki kompromis koji ne bi značio potpuni kraj, potpuno otcjepljenje. Situacija u njezinoj vladi je kompleksna, unutrašnje podjele u konzervativnoj partiji koje su i dovele do referenduma nisu nestale. Ona ima pobunu unutar svoje stranke, a povrh toga mora voditi računa o jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva. Dakle ne samo o Sjevernoj Irskoj, nego i o činjenici da je Škotska bila protiv Brexita, da je London bio protiv Brexita i da su neki ljudi iz njegine vlade izašli i jako ju kritiziraju, smatra Jović.

Ono što se govore svi čelnici, a ne postoji dokument, riješeno je 90%, a još 10% nije riješeno, granica o kojoj smo govorili, zatim trgovinski odnosi. Naime, ako znamo da izlazi s jedinstvenog tržišta u kojim će odnosima ostati Velika Britanija s ostatkom EU-om? Hoće li to biti carinska unija, hoće li to biti neka trgovinska unija ili ako će biti tvrdi Brexit hoće li to biti prekid gospodarskih odnosa na način da će sve primjenjivati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, što bi bilo nekoliko koraka unatrag - to je ono što se još ne zna. Nijedan papir o tome još nije bio na stolu. No svi govore da je 90% toga riješeno, objasnio je Vinković.

Razdruživanje bez dogovora bio bi dramatičan događaj, teži za Veliku Britaniju. U EU ima onih koji se raduju izlasku, smatraju da je to dobra šansa za veću integraciju unutar EU, tu su i Francuska i Njemčka koje pokušavaju iskoristiti šansu da još više dominiraju ostatkom EU-om. Ima i treća mogućnost - da  se jedan dio pitanja prebaci u produžetke između 29.3.2019. i kraja 2020. u kojem bi Velika Britanija samostalno mogla sklapati s drugima trgovinske sporazume, ali ne bi mogla očekivati privilegije. Ako se to dogodi, treba obratiti pažnju hrvatska vanjska politika jer će tada Hrvatska predsjedati EU-om. Moglo bi se dogoditi da Hrvatska bude važan faktor u to vrijeme, upozorio je Jović.

crveno-bijele kockice kreativni poklon proizvodiEU spreman produljiti prijelazni period


Europska unija spremna je Velikoj Britaniji produljiti prijelazni period nakon prosinca 2020., kako bi London i Bruxelles imali više vremena da ispregovaraju uvjete budućih odnosa, prenose agencije izjave predsjednika Europske komisije te Europskog vijeća sa summita u Bruxellesu. 

"To produljenje prijelaznog perioda vjerojatno će se dogoditi, to je dobra ideja," ocijenio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
Priznao je da "to nije najbolja ideja (...) ali je ocijenio da će "dati prostor za pripremu budućih odnosa na najbolji mogući način". 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uvjeren je da će lideri EU pozitivno odgovoriti na zahtjev za duljim prijelaznim razdobljem nakon Brexita.


hrt/HIC.hr
foto: