HIC kuglice za bor
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri14.studeni 2018.
BREXIT
Bruxelles i London usuglasili nacrt sporazuma, mnogo je nezadovoljnih
Brexit


Europska unija i Velika Britanija usuglasile su nacrt sporazuma o Brexitu koji će premijerka Theresa May predstaviti danas svojim ministrima, priopćila je britanska vlada nakon više od godinu dana mukotropnih pregovora Londona i Bruxellesa.


Nejasno je hoće li premijerka May, koju je zapala zadaća da provede prvo povlačenje suverene države iz EU dobiti potporu zastupnika britanskog parlamenta s obzirom na to da je zagovornici tvrdog Brexita optužuju za popuštanje Bruxellesu, piše agencija Reuters."Ministri se sastaju u 14 sati (po mjesnom vremenu) kako bi razmotrili prijedlog sporazuma koji su pregovarači zaključili u Bruxellesu i odlučili o sljedećim etapama", objavila je vlada i pozvala ministre da "pročitaju nacrt sporazuma prije  sastanka".

Očekuje se da bi se danas (srijeda) popodne trebali sastati i veleposlanici 27 država EU, prenosi agencija AFP pozivajući se na dva diplomatska izvora. Potvrdu o dogovoru dao je agenciji Reuters i visoki dužnosnik EU-a.

Ranije je irska televizija RTE objavila da su britanski i europski pregovarači usuglasili tekst o granici u Irskoj, ali da to ne znači da su pregovori o Brexitu do kraja zaključeni. RTE je javila da sporazum uključuje takozvani "backstop", zaštitni mehanizam koji bi osigurao da granica na irskom otoku ostane otvorena nakon Brexita. Taj zaštitni mehanizam spriječio bi vraćanje fizičke granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske, države članice EU. "Bio bi  to carinski sporazum koji bi vrijedio za cijeli teritorij Ujedinjene Kraljevine (UK), a odredbe za Sjevernu Irsku bile bi "dublje" u smislu carina i propisa, napisao je na Twitteru novinar Tony Connelly.

Prema izvorima na koje se RTE pozvao, sporazum predviđa ostanak cijelog UK-a u carinskom sporazumu s EU, a ne samo Sjeverne Irske, kako je isprva predlagao Bruxelles.

Završetak pregovora mogao bi voditi sazivanju izvanrednog summita EU 25. studenoga na kojem bi sporazum bio potvrđen. Vrijeme pritišće i Bruxelles i London jer britanski parlament i parlamenti članica moraju potvrditi sporazum prije datuma Brexita, 29. ožujka 2019.

I London i Bruxelles trebaju sporazum koji  će osigurati protok trgovine između najvećeg na svijetu trgovačkog bloka i UK-a u kojem se nalazi najveće međunarodno financijsko središte.

May se borila da razvrgne 46 godina članstva u EU bez štetnih posljedica za trgovinu, ali njezin kompromisni plan zabrinjava i zagovornike Brexita i proeuropljane i škotske nacionaliste, sjevernoirsku stranku koja joj održava vladu, a konačno zabrinuti su i ministri u Mayinoj vladi.

Njezin bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, zagovornik Brexita, optužio je May da je prodala UK i najavio da će se protiv toga boriti. "To je vazalski" pakt, rekao je Johnson i najavio da će glasati protiv neprihvatljivog sporazuma te poručio "Odbacite ga". Čini se kao da će May sada morati savladati cijelu planinu, piše Reuters i dodaje da je nakon objave vijesti o tome da je usuglašen tekst sporazuma o Brexitu funta porasla.hrt.hr/ HIC.hr
foto: