ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr
23.rujna 2015.
ODRŽAN SASTANAK MINISTARA UNUTARNJIH POSLOVA 
U Bruxellesu dogovorne kvote za 120 000 izbjeglica.

Mađarska autobusima šalje izbjeglice u Austriju

BRUXELLES: Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a u utorak su na sastanku u Bruxellesu prihvatili kvote za razmještaj 120.000 izbjeglica smještenih uglavnom u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj. Prijedlog je izglasovan velikom većinom. Protiv su bile Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Češka, a Finska je bila suzdržana. Mađarska ne želi biti korisnik toga programa, stoga će odluka o 54.000 ljudi koji su trebali biti raspoređeni iz Mađarske biti donesena naknadno. Umjesto Mađarske to može biti bilo koja zemlja koja bude pogođena izbjegličkom krizom.

Na sastanku je sudjelovao i ministar Ranko Ostojić. Prvi je govorio i zatražio da se rješenje ne može tražiti godinama, već to treba učiniti odmah te je potom napustio sastanak. 'Oni se ne mogu dogovoriti oko kvota za 120.000 ljudi, a ja predstavljam zemlju u koju je u tjedan dana ušlo 35.000 ljudi. Nemam što raditi na tom sastanku', izjavio je Ranko Ostojić. On je na ministarskom sastanku zatražio da se rješenje krize pronađe zaustavljanjem priljeva izbjeglica između Turske i Grčke. 'Mi ćemo prihvatiti zaključke ovog sastanka, ali rješenje se ne može tražiti godinama - treba reagirati odmah', dodao je Ostojić. Naglasio je kako ne prihvaća da se migrantska ruta usmjerava na Hrvatsku te potvrdio kako će granični prijelaz Bajakovo ostati zatvoren, ali će se propuštati pokvarljiva roba. Napomenuo je kako su Mađari otvorili granični prijelaz Horgoš, ali kroz njega nije prošla nijedna izbjeglica.

Osvrnuo se i na izjavu mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, koji je rekao da će se već loši odnosi s Hrvatskom moguće i dalje pogoršavati sve dok se u njoj ne održe izbori, sugerirajući da bi Mađarska lakše surađivala s novom hrvatskom vladom. 'To je zapravo u potpunosti točno, kada bi bilo ostvarivo. Oni koji su mu u ovom trenutku saveznici u Hrvatskoj, Orbanovi kompanjoni, Karamarko i HDZ imaju isti stav prema Vladi RH. Moramo se sjetiti malo i povijesti i na koji su način dobro poslovno surađivali. Mi ćemo braniti hrvatske interese, a oni koji bi prodali Hrvatsku, kao što su prodavali Inu, sigurno bi bili bolji partneri onima koji su na vlasti u Mađarskoj', rekao je Ostojić.

Madjarska uputila Hrvatskoj prosvjednu notu a Srbija prijeti

Mađarski veleposlanik u Zagrebu uputio je prosvjednu notu hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Nota je u vezi s navodnom ponudom Hrvatske - da će ponovno otvoriti granični prijelaz Bajakovo sa Srbijom - ako srbijanske vlasti usmjere izbjeglice prema Mađarskoj, prenosi mađarska novinska agencija MTI a vijest objavio HRT. 

Piodsjetimo Srbija od Hrvatske traži da otvori granični prijelaz Bajakovo koji je ztavroren za tereni promet. Zaprijetila je da će u suprotnom Beograd biti prisiljen tražiti međunarodnu zaštitu i uvesti protumjere. Beograd zahtijeva i hitnu reakciju Europske unije. Upozorava da štetu zbog takve odluke trpe i srpske i hrvatske tvrtke jer je ta ruta vezana i za trgovinu u cijeloj regiji.

Mađarski parlament prihvatio je jučer zakon kojim se vladi odobrava korištenje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući i uporabu neubojitih sredstava poput gumenih metaka, suzavca i pirotehnike. U govoru pred zastupnicima uoči glasovanja mađarski premijer Viktor Orban istaknuo je da granicu sa Srbijom može štititi samo policija, ali da je za zaštitu granice s Hrvatskom i Slovenijom potrebna i vojska.

hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre