HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri18.siječnja 2019.
Europa hladna spram Trampovog zahtijeva da preuzme ISIL-ove borce iz Sirije

ISIL-ovi borci

Francuska za sada neće ispuniti zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da prihvate natrag islamističke borce iz Sirije nego će to činiti od slučaja do slučaja, rekla je ministrica pravosuđa.

- S američkim povlačenjem stvara se novi geopolitički kontekst. Za sada ne mijenjamo našu politiku - rekla je Nicole Belloubet za France 2. U ovom trenutku Francuska neće ispuniti zahtjeve.

Politika francuskih vlasti kategoričko je odbijanje povratka džihadista i njihovih supruga. Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisuje ih kao "neprijatelje" nacije koji trebaju biti izvedeni pred sudove u Siriji ili Iraku. Kurdske snage u Siriji u zarobljeništvu drže oko 150 francuskih državljana među kojima 50 odraslih.

I Njemačka je ostala hladna prema Trumpovu zahtjevu. Njemački ministar vanjskih poslova ocijenio je da je "iznimno teško" u ovom trenutku organizirati povratak europskih džihadista skupine Islamske države zarobljenih u Siriji, kao što traži Donald Trump.

- Povratak bi bio moguć samo ako možemo zajamčiti da će se te osobe ovdje odmah izvesti pred sud i smjestiti u pritvor - rekao je Heiko Maas u nedjelju navečer za najveću njemačku televizijsku mrežu ARD.

- Za to nam trebaju pravosudne informacije koje još nemamo - rekao je ocijenivši da je u ovim uvjetima "iznimno teško ostvariti" njihov povratak u matične zemlje. Berlin se želi "dogovoriti s Francuskom i s Velikom Britanijom (...) o načinu postupanja", dodao je.

O tom pitanju danas trebaju razgovarati europski ministri vanjskih poslova koji će među ostalim razgovarati o "stanju u Siriji, a napose o najnovijim događajima na terenu", vidi se iz dnevnog reda njihova sastanka.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Europljane da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci IS-a. Džihadistička skupina je pred konačnim porazom u toj zemlji gdje se protiv nje bori arapsko-kurdski savez Sirijske demokratske snage (SDF). No sudbina stranih boraca koje drže kurdske snage još nije poznata. Među njima ima Francuza, Nijemaca, Iraca, Talijana, Engleza i Kanađana. Muškarci su u zatvoru a žene i djeca u izbjegličkim logorima.

Belgijski ministar pravosuđa Koen Geens pozvao je u nedjelju na "europsko rješenje" i predložio da se "mirno razmisli i vidi što donosi najmanji sigurnosni rizik".


hrt.hr/ HIC.hr
foto: arhiv