ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr
grčka zastava20.srpnja 2015.
NAKON USVOJENOG PAKETA ŠTEDNJE
Grčka otovrila banke, u trgovinama se primjenjuje veći PDV.

Grčke banke, koje su zatvorene gotovo tri tjedna, danas otvaraju vrata klijentima. Ograničenja na podizanje gotovine ostala su nepromjenjena osim što će se tjedni limit od 420 eura, umjesto svaki dan po 60 eura moći podići jednom tjedno, objavio je CNN. i HRT.


Ponedjeljak je donio i nove stope poreza pa je tako PDV za brojne proizvode i usluge povećan s 13 na 23 posto. PDV od 13 posto za hotele ostao je nepromijenjen, a za lijekove, knjige i ulaznice za kulturne događaje umanjen je na 6 posto.

Vlada se nada da će izmjene poreznih stopa donositi proračunu godišnji prihod od 2,4 milijarde eura.

Grci će ponovno moći koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu. Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5.000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2.000 eura.

U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.

U pet godina oštrih mjera štednje broj beskućnika u Grčkoj povećao se za 44 posto. Nezaposleni u Grčkoj dobivaju pomoć od države najdulje dvije godine. Nakon toga nema više ničega. Ondje gdje je zakazala država, uskaču humanitarne udruge, Crkva, brojni volonteri, neki i sami beskućnici. 

Mjere štednje donijele su Grcima nezaposlenost veću za 26 posto, a čak 50 posto mladih i ne nada se poslu tako brzo. Velik udarac doživjeli su i umirovljenici. Grčka je zemlja s najvećim brojem siromašnih u Europskoj uniji u ovom trenutku, a prema nekim pokazateljima - situacija se dramatično pogoršava iz mjeseca u mjesec. Oko 20 tisuća beskućnika samo je u Ateni, a posebno zabrinjava što je većini njih između 26 i 45 godina.

hrt/hic
vezano
Grčki parlament usvojio novi paket reformi, dobit će 7 milijardi prijelazne pomoći iz EU-a.

Grčka ostaje u EU zoni

61 posto Grka protiv mjera štednje, ministar financija podnijeo ostavkuVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre