Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 


13.kolovoza 2015.
EU HUMAN RIGHTS WATCH 
Kosovo: Specijalni sud korak ka pravdi

BRUXELLES: Vlada i skupština Kosova poduzele su 3. kolovoza 2015. važan korak ka pravdi uspostavom specijalnog suda za suđenje u predmetima teških zločina počinjenih nakon rata na Kosovu 1998-1999, priopčeno je iz organizacije Human Rights Watch. Vlada Kosova i Europska unija trebale bi vrlo skoro uspostaviti taj sud s jakim programom za zaštitu svedoka.

Na poziv vlade, skupština je odobrila ustavni amandman kojim se otvara put za taj sud, a zatim i zakon kojim se uspostavlja pravosudno tijelo, kao i zakon za financiranje pravne obrane za one kojima je ona potrebna. Sud će funkcionirati po zakonima Kosova, ali s vijećem u inoszemstvu i uz imenovanje međunarodnih sudaca i tužitelja.

Vlada i zakonodavci Kosova donijeli su ispravnu odluku za pravdu i odgovornost,” izjavila je Lotte Leicht, EU direktor organizacije Human Rights Watch te dodala “Sada je važno da se poduzme slijedeći korak i što prije ustanovi sud kako bi se navodi o teškim zločinima mogli obrađivati od strane nepristrasnog, nezavisnog i sigurnog tijela.”

Kako bi taj sud imao krediblitet potrebno je osigurati snažan međunarodni mehanizam za zaštitu svjedoka. Ranija suđenja za ratne zločine na Kosovu na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pobunjeničke grupacije etničkih Albanaca, remećena su zastrašivanjem i smrtnim slučajevima svjedoka, stoji u priopćenju Human Right Watcha.
Taj specijalni sud će suditi u predmetima na osnovu izvješća Savjeta Europe iz 2010. koji je sačinio švicarski senator Dick Marty. U tom izvješću neki pripadnici OVK se optužuju za otmice, prebijanje, pogubljenja po kratkom postupku, a u nekim slučajevima i prisilno uzimanje ljudskih organa na albanskoj teritoriji tijekom i nakon rata na Kosovu. Europska unija je 2011. godine osnovala istražno tijelo izvan Kosova nazvano Specijalna operativna istražna grupa (SITF) radi istrage o navodnim zločinima u izvješću koji je sačinio Marty. Prvi vodeći tužitelj te operativne grupe Clint Williamson objavio je 29. srpnja 2014. godine da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnica protiv nekih bivših pripadnika OVK koji su, kako je on rekao, odgovorni za organiziranu kampanju otmica, ilegalnog zatvaranja, nezakonitih ubistava i seksualnog nasilja. On je izjavio da je većina žrtava bila iz redova manjinskih grupa - Srbi, Romi i ostali - ali je bilo i kosovskih Albanaca za koje se smatralo da surađuju sa Srbima, ili češće, da su politički protivnici vođstva OVK.

Williamson je izjavio da su njegovi nalazi u velikoj mjeri dosljedni sa izvješćem senatora Martyja, uključujući tu i navode o "šačici" slučajeva trgovine organima, ali nije priskrbio dovoljno dokaza kojima bi potkrijepio suštinu optužnica za taj zločin. Optužnice za druge zločine, uključujući i zločine protiv čovječnosti, mogu se podizati nakon uspostave specijalnog suda, izjavio je on.

U svibnju 2015. godine imenovan je novi vodeći tužitelj te operativne grupe, Amerikanac David Schwendiman.

Slijedeći korak koji Kosovo treba poduzeti je postizanje sporazuma o zemlji-domaćinu s nekom od država-članica EU gdje bi taj sud imao sedište. A kada se sud i formalno osnuje, operativna grupa može početi s podizanjem optužnica.


Anze Mocilnik, HRW /HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre