HIC zastave-stalci-koplja
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri
23.kolovoza 2019.
SASTANAK S BORISOM JOHNSONOM
Macron: Nema vremena za novi dogovor o Brexitu

Johnson i Macrone

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtk se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi razgovarali o novom dogovoru za Brexit. Francuski predsjednik je nepopustljiv, nema vremena za novi dogovor.

Na svojem prvom inozemnom putovanju otkad je preuzeo premijersku dužnost prije mjesec dana, Johnson je upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Macrona da će se suočiti s potencijalno neuređenim Brexitom bez dogovora 31. listopada ako Europska unija ne pristane na novi dogovor.

Sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama, rekao je Macron, dodajući da, iako izlazak bez dogovora nije poželjan scenarij za EU, blok bi bio spreman za takvu mogućnost.

- Želim biti vrlo jasan: u mjesecima koji slijede, nećemo naći novi dogovor o povlačenju koji jako odstupa od originala, rekao je francuski čelnik u dvorištu Elizejske palače stojeći pored Johnsona.

No dodao je: "Nitko neće čekati do 31. listopada, a  da se ne potrudi pronaći dobro rješenje".

Johnson je rekao Macronu da želi dogovor o Brexitu i vjeruje da ga je još uvijek moguće postići u razdoblju do krajnjeg roka 31. listopada.

Rekao je da je "jako ohrabren" onime što je čuo od njemačke kancelarke Angele Merkel za vrijeme pregovora susreta u Berlinu u srijedu.

- Pustimo da se obavi Brexit, pustimo da se obavi osjetljivo i praktično i u interesu obje strane i nemojmo čekati do 31. listopada, rekao je Johnson.

Napredujmo u produbljivanju i jačanju prijateljstva i partnerstva između nas, dodao je.Merkel za kompromis


Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je Velikoj Britaniji trideset dana da ponudi alternativu "backstopu", kako bi se osiguralo britansko napuštanje Europske unije, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu.

Više od tri godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje Europske unije, nejasno je po kojim će uvjetima, i hoće li uopće, druga najveća ekonomija u Europi napustiti Uniju, nakon 46 godina članstva.

Boris Johnson, pristaša Brexita pod svaku cijenu, koji je postao britanski premijer prije mjesec dana, smatra da će prijetnja Brexita bez sporazuma, odnosno njegovih posljedica, uvjeriti Angelu Merkel iEmmanuela Macrona da bi EU trebala sklopiti sporazum u zadnji tren, kojim bi se ispunili njegovi zahtjevi.

Govoreći pored Angele Merkel u uredu kancelarke, Johnson je više puta kazao da "backstop", zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice u Irskoj, a na koji je pristala njegova prethodnica Theresa May, mora biti u potpunosti uklonjen.

- Rečeno je da ćemo vjerojatno pronaći rješenje kroz dvije godine. Ali mogli bismo pronaći rješenje u idućih 30 dana, zašto ne?", rekla je njemačka kancelarka.

Johnson je potvrdio da mu je Merkel dala 30 dana da ponudi alternative te je kazao da postoji širok prostor za sporazum.

Izvor iz britanske vlade je istaknuo pozitivniji prizvuk komentara Angele Merkel.
Međutim, samo sat vremena nakon što je govorila Merkel, Macron je rekao da Johnsonovi zahtjevi za ponovnim pregovaranjem sporazuma o Brexitu, uključujući uklanjanje "backstopa", ne mogu biti provedeni.Johnson će se susresti s Macronom u Parizu u četvrtak.

- Ako pristupimo ovome s dostatnom strpljivošću i optimizmom, možemo to učiniti. Obično u posljednjem furlongu (oko 200 metara) konji zamjene pozicije i pojavi se pobjednik", kazao je Johnson, upitan o razlikama u stavovima Londona i 27 članica EU-a.

Velika Britanija bi 31. listopada trebala napustiti Europsku uniju, a Boris Johnson je obećao da će to učiniti neovisno o postizanju sporazuma.hrt.hr/HIC.hr
foto: screen