Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 

04.rujna 2015.
RAZMJERI MIGRACIJE OGROMNI
Viktor Orban: Migranti su "njemački problem", izbjeglički val prijeti europskim
kršćanskim korijenima


žičana ograda na mađarsko-srpskoj granici

Rijeka migranata koja se slijeva u Europu beskonačna je i ukoliko Europska unija ne zaštiti svoje granice mogu stići deseci milijuna novih, kazao je danas mađarski premijer Viktor Orban."Stvarnost je da Europi prijeti ogromni priljev ljudi, mnogo desetaka milijuna moglo bi stići u Europu", rekao je za državni radio. Sada govorimo o stotinama tisuća no sljedeće godine govorit ćemo o milijunima i tomu nema kraja" rekao je i dodao "Odjednom ćemo vidjeti da smo postali manjina na vlastitom kontinentu", kazao je pozivajući Europu da "pokaže snagu u zaštiti svojih granica".

Mađarska dovršila žičanu ogradu na granici prema Srbiji.

Mađarska je izgradila 175km dugu žičanu ogradu prema Srbiji a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj. Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama, te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju.'Moramo razmisliti'

Europa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milijunima, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna."Razmijeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Europi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska", kazao je Schetyna za Radio Zet i dodao "Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri milijuna ekonomskih izbjeglica", poručio je.

Vlakovi za Austriju

Mađarska je u ponedjeljak dozvolila da nekoliko vlakova s migrantima krene prema Austriji no nakon toga obustavila ih je. U četvrtak je vlak u koji su migranti provalili u Budimpešti propustila do 40 kilometara udaljenog Bicskea gdje je zaustavljen.

Oko 500 migranata odbija otići u prihvatni centar u tom mjestu a interventna policija okružila je vlak i pokušavala neke odvesti.

Migranti, uglavnom iz Sirije, ukrcali su se u vlak nakon dva dana čekanja pred željezničkim kolodvorom Keleti na koji nisu smjeli ući sve dok se policija u četvrtak ujutro nije povukla bez obrazloženja. Oko kolodvora su i dalje tisuće izbjeglica koje se nadaju da će nastaviti putovanje.

Migranti iz vlaka u Bicskeu odbijaju hranu i pića koja im je ponudila policija i traže da im se omogući nastavak puta do Austrije.

Oni koji odbiju registraciju suočeni su s mogućnošću izgona iz Mađarske i povratka u zemlju iz koje su prešli granicu. Većina je u Mađarsku stigla putem preko Turske, Grčke, makedonije i Srbije.

UN poziva na raspoređivanje izbjeglica u EU.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u petak na raspoređivanje najmanje 200.000 podnositelja zahtjeva za azilom u EU i ocijenio da bi sve članice EU trebale imati obvezu sudjelovanja u tom programu.

"Osobe koje imaju valjan zahtjev za zaštitom trebaju se potom uključiti u program masovnog preseljenja uz obavezno sudjelovanje svih zemalja članica EU. Preliminarna procjena ukazuje na potencijalnu potrebu povećanja mogućnosti preseljenja na 200.000 mjesta", napisao je Guterres u priopćenju.

"Europa se suočava s najvećim priljevom izbjeglica unazad više desetljeća", rekao je on, ocjenjujući da "situacija zahtijeva masovni zajednički napor koji je nemoguć s postojećim fragmentarnim pristupom" unutar EU. Više od 300.000 osoba preplovilo je Mediteran od početka godine, a više od 2600 ih je poginulo na tom putu, po UNHCR-u


dnevnik.hr/hic

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre