Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 


20.rujna 2015.
KRIZA IZBJEGLICA S BLISKOG ISTOKA
Mađarski premijer:Europu će preplaviti 100 milijuna muslimana

Čak 100 milijuna migranata s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike mađarski premijer Viktor Orban očekuje u Europi. U intervjuu za njemački Die Welt rekao je i da će u budućnosti u Europi biti više muslimana nego kršćana.

Liberali doveli migrante

Tvrdi i da je filantropski stav EU i Njemačke pokrenuo val izbjeglica prema Europi.

– Mi smo krivi jer smo svi zajedno, mediji, trustovi mozgova, političari, liberalnim pristupom stvorili dojam da mogu doći – kaže Orban.

– Mađarska policija uhitila je 200 ljudi na granici, bude li tako svaki dan, hoćete li imati mjesta u zatvorima? – pitao je mađarskog premijera novinar Boris Kalnoky.

– Da, imamo nekoliko tisuća mjesta u zatvorima – rekao je Orban.

Nabrojio je i kako vidi razlike između europske kulture i kulture izbjeglica, najavio je krizu identiteta u Europi ako se izbjegličkom krizom bude loše upravljalo.

– Ostane li u Europi puno muslimana, očito je da će kršćani izgubiti to natjecanje, zbog demografskih razloga. Studiozno smo proučavali što se dogodilo u zapadnim društvima. Unatoč najboljim namjerama vlasti, u tim su zemljama nastala paralelna društva, muslimanski se slojevi nisu integrirali. Žive jedni pokraj drugih – kaže Orban pa objašnjava kako nije riječ o Bogu, o tome da je netko kršćanin, a netko drugi musliman, nego o kulturi.

– Riječ je o načinu života, slobodama, seksualnim navikama, jednakosti između muškaraca i žena – zaključuje Orban pa objašnjava kako muslimani stavljaju naglasak na obitelj, djecu, koheziju zajednice te naglašava da su u tome jači od nas.

– I to je razlog zašto će njih na kraju biti više. To je jednostavna matematika – ističe. Na pitanje o tome ima li Europa moralnu obvezu u izbjegličkoj krizi, odgovorio je da svi imaju tu moralnu obvezu.

– Mađarska je europska i kršćanska zemlja, to je naša kultura. Mi moramo preuzeti odgovornost i shvatiti ozbiljno svoju moralnu dužnost.

Međutim, prva obveza mora nam biti zaustaviti priljev migranata jer će na putu preko mora umrijeti njih 10 do 15 posto – dodao je.

Želi li održati Mađarsku etnički čistom, pitao je novinar, na što je Orban odgovorio da je malo naroda koji su tako izmiješane krvi kao što su to Mađari.

Promašena politika

– Ali, riječ je o održavanju naše kulture. Gledamo natrag u našu vrlo dugu povijest te želimo da se tako i nastavi – rekao je. Ističe i da bi bilo pametno ne uništavati stabilne europske države.

– U Siriji smo mi Europljani i Amerikanci podržali jednu de facto nepostojeću oporbu, iako je bilo jasno da ona ne može voditi zemlju. Iz toga valja zapamtiti za kasnije: ne uništavajmo više države.Mađarski ministar vanjskih poslova

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je kako se prema Europi kreće od 30 do 35 milijuna izbjeglica te da je zbog toga ključno jačanje europskih granica. Naveo je kako je Europska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se europski lideri plaše stvari "nazvati pravim imenom" jer im je lakše kritizirati one koji rade svoj posao, prenosi agencija MTI.

Dodao je kako europski lideri postupaju na osnovi lažnih izvještaja međunarodnih medija te da je Mađarskoj jasno da EU ne može primiti stotine tisuća ili milijune ekonomskih migranata.

– Možemo upravljati krizom samo ako podupremo i ojačamo Schengenski sustav – rekao je Szijjarto.

Odnose s Hrvatskom je ocijenio jako lošima dok su, prema njemu, odnosi sa Slovačkom odlični.

 


(vecernji.hr/HIC)


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre