HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri2.travnja 2019.
BREXIT
Britanski parlament nije podržao ni jednu alternativnu opciju za brexit


brexit


Izlazak Britanije iz Europske unije ostao je na mrtvoj točki nakon što se parlament u ponedjeljak nije uspio dogovoriti ni o jednoj alternativi sporazumu o razdruživanju premijerke Therese May.

Nakon burnog tjedna u kojemu su zakonodavci već treći put odbacili premijerkinu strategiju razlaza, unatoč njezinoj ponudi da će odstupiti, budući smjer Brexita ostaje nejasan, prenosi Reuters.

Kako bi prekinuli zastoj zastupnici su jučer glasovali o četiri alternativne opcije za Brexit, no ni jedna nije dobila dovoljan broj glasova. Prijedlozi su bili stalna carinska unija, sporazum o brexitu u norveškom stilu, potvrdni referendum za bilo koju opciju koju usvoji parlament i plan o opozivu članka 50 kao posljednje sredstvo za sprečavanje izlaska iz EU-a bez sporazuma.

Prikupljanju većine najbliže je bio prijedlog da se Britanija zadrži u carinskoj uniji s EU, no ta je opcija poražena s tri glasa. Prijedlog za potvrdni referendum o bilo kojem dogovoru dobio je najviše glasova, ali je poražen s 292 prema 280 glasova.

Ministar brexita Steven Barclaya kazao je da je parlament još jednom propustio pronaći većinu za bilo koju opciju, prenosi Reuters. Nakon objavljivanja rezultata izjavio je kako je i dalje stav da će Britanija napustiti EU 12. travnja.

Nakon jednog od najturbulentnijih tjedana u britanskoj politici od referenduma 2016. ostaje i dalje nejasno kako će, kada i hoće li uopće Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti taj savez u kojem je 46 godiranija objava
26.ožujka 2019.

Britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije, u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU.
 

Glasovanjem u kojemu je 329 glasova bilo 'za', a 302 'protiv' amandmana koji su poduprli zastupnici iz različitih stranaka, vlada premijerke Therese May doživjela je poraz.

Trojica ministara, Richard Harrington, Alistair Burt i Steve Brine, izašla su iz vlade želeći glasovati za ovaj prijedlog. Theresa May je pokušala spriječiti poraz nudeći parlamentarcima seriju glasovanja o alternativama Brexita, koje bi organizirala vlada.

Po njezinim je riječima omogućavanje parlamentarcima da preuzmu agendu u Donjem domu uspostavilo "presedan koji nije dobrodošao". 

Takozvana indikativna glasanja trebala bi se održati u srijedu. Prema ishodu glasovanja parlamentarci će moći glasovati za seriju opcija, koje će vjerojatno uključiti i glasanje o tzv. "mekom Brexitu", uređenom izlasku, te o drugom referendumu. Ta su glasanja zamišljena kao testiranje volje parlamenta kako bi se, ako ništa drugo, vidjelo što vodi većinu. 

Premijerka May je kazala da ne daje nikakva jamstva da će se ona pridržavati njihove odluke. No čelnik laburista Jeremy Corbyn, koji je također podupro amandman što ga je predložio konzervativac Sir Oliver Letwin, kazao je da vlada "mora ozbiljno shvatiti proces", dodavši da "vlada nije uspjela te da ovaj Dom mora, a vjerujem, i hoće uspjeti".

Po njegovim riječima, zastupnici će htjeti pronaći konsenzus o tome kako dalje, uključujući i moguće "potvrdno glasovanje" javnosti, za što je premijerka ranije kazala parlamentarcima da ne želi jer bi se na listiću našlo pitanje o ostanku u Uniji.


May ipak razmatra davanje ostavke?

- Razočaravajuće je vidjeti da je ovaj amandman prošao, kazao je glasnogovornik Odjela vlade za izlazak iz Europske unije.

- Dok je sada na parlamentu da sukladno ovom amandmanu utvrdi sljedeće korake, vlada će nastaviti pozivati na realizam - sve opcije koje se razmatraju moraju biti izvedive u pregovorima s Europskom unijom, kazao je glasnogovornik.

- Parlament mora računati na to koliko će ovi pregovori trajati, a ako traže veće odlaganje to će podrazumijevati održavanje izbora za europski parlament, kazao je glasnogovornik upozoravajući na vremenski okvir do kada bi trebalo biti odlučeno o Brexitu ne želi li Britanija sudjelovati na izborima za novi europski parlament.

List The Sun objavio je kasno navečer kako je britanska premijerka Theresa May rekla u nedjelju nekim zastupnicima koji podupiru Brexit da će razmotriti davanje ostavke u zamjenu za potporu njezinom sporazumu o izlasku iz Europske unije.hrt/HIC.hr
foto: