http://www.made-in-croatia.com.hr/

25.siječnja 2020.
BREXIT
Johnson i EU potpisali sporazum o razdruživanjubrexitBritanski premijer Boris Johnson i čelnici Europske unije potpisali su sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije predviđen za 31. siječnja.

Johnson
 je na Twitteru objavio da je potpisao sporazum, pozdravljajući "novo poglavlje u povijesti" svoje zemlje.

Nakon tri godine političke krize u Ujedinjenom Kraljevstvu, od referenduma o brexitu 2016., priča se privodi kraju i Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija dovršavaju posljednje formalnosti prije razlaza.

Predsjednici europskih ustanova potpisali su u petak ujutro ugovor o razdruživanju i poslali ga Europskom parlamentu koji će ga ratificirati 29. siječnja, što je posljednji čin u raskidanju burne veze.

- S (predsjednikom Europskog vijeća) Charlesom Michelom smo potpisali ugovor o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva, čime se otvara put njegovoj ratifikaciji u Europskom parlamentu, rekla je u petak ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u poruci na Twitteru.


Glavni pregovarač EU-a, Francuz Michel Barnier nazočio je tom potpisivanju organiziranom iza zatvorenih vrata u sjedištu Europskog vijeća u Bruxellesu, nakon povratka dvojice čelnika iz Jeruzalema a Charles Michel nekoliko sati kasnije otputovao je u Tiranu.

Nakon toga ugovor je poslan u London na potpisivanje Johnsonu. Ugovor će se u četvrtak 29. siječnja podnijeti Europskom parlamentu na ratifikaciju.

- Stvari će se nesumnjivo promijeniti, ali ostat ćemo prijatelji. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici, rekao je predsjednik Vijeća u tvitu na svom službenom računu. "Želim da tu novu stranicu pišemo zajedno", dodao je na francuskom.


Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija trebaju krajem veljače početi pregovore o svojim novim vezama, pa tako i o trgovinskom ugovoru. Michel Barnier koji je vodio pregovore o brexitu, dobit će krajem veljače mandat za pregovaranje u ime EU-a, doznaje se od diplomatskog izvora.Hrvati u Velokoj Britaniji mogu biti spokojni, brexit ne mijenja njihov status

Britanski parlament blokirao Brexit bez sporazuma

Macron: Nema vremena za novi dogovor o Brexituhrt.hr/ HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre