HIC kuglice za bor
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri26.studeni 2018.
BREXIT
Europska unija podržala sporazum o Brexitu
Brexit


Europska unija podržala je sporazum o Brexitu na izvanrednom summitu u Bruxellesu.

27 čelnika Europske unije raspravljalo je o sporazumu u Bruxellesu, a dogovor su postigli nakon samo sat vremena rasprave, javlja BBC. Čelnici su potvrdili sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije i političku deklaraciju o budućim odnosima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Velika Britanja trebala bi napustiti Europsku Uniju 29. ožujka 2019.

"Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju", rekao je Tusk. "Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 30. ožujka 2019. godine kako bi se osiguralo uređeno povlačenje", dodao je Tusk.

Europsko vijeće odobrilo je političku deklaraciju koja uspostavlja okvir za buduće odnose između EU-a i UK-a. U zaključcima summita navodi se da vijeće potvrđuje odlučnost Unije da s UK-om ima što je moguće tješnje parnerstvo u budućosti u skladu s političkom deklaracijom.

Pristup Unije i dalje će biti određen stajalištima i načelima koji su utvređeni u ranije donesenim smjernicama, a vijeće će se trajno baviti tim pitanjem, rekli su europski čelnici. Zahvalili su glavnom europskom pregovaraču Michelu Barnieru na "neumornim naporima i doprinosu za održanje jedinstva 27 članica EU-a kroz proces pregovora o izlasku UK iz Velike Britanije", stoji u zaključcima.


"Šteta je da je do ovoga uopće došlo, mislim da će ta odluka imati najviše negativnih posljedica za Ujedinjenu Kraljevinu, ali nije dobra ni za EU", izjavio je Andrej Plenković uoči summita. "Međutim, kad već postoji taj proces onda on treba biti uređen i zato ovaj sporazum o povlačenju, politička deklaracija o budućim odnosima i ovaj aranžman oko pitanja Gibraltara i Sjeverne Irske na najbolji mogući način u ovom okolnostima regulira ova pitanja", dodao je Plenković.

"Napuštanje jedne članice nije trenutak za slavlje, iako samo postigli najbolji mogući sporazum, ali ovo je tužan trenutak", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker komentirajući izlazak jedne članice prvi put u povijesti Europske unije. Na pitanje ruskih novinara da komentira neke optužbe da je Rusija organizirala Brexit, Juncker je kratko odgovorio da je "Britanija donijela tu odluku, a ne Rusija".


dnevnik.hr/ HIC.hr
foto: