grbovi-500-10003.srpnja 2019.
USUGLAŠEN SASTAV EU INSTITUCIJA
Novi predsjednik EU parlamenta je
David Sassoli

David Sassoli


Talijanski socijaldemokrat David-Maria Sassoli novi je predsjednik Europskog parlamenta koji je u drugom krugu glasovanja u srijedu osvojio 345 od 667 važećih zastupničkih glasova.

Taj 62-godišnji talijanski političar i novinar te potpredsjednik EP-a u bivšem sazivu je uspio u drugom krugu skupiti apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas, i tako zasjesti u fotelju šefa EP-a.

Od ostalih kandidata, konzervativac i reformist Jan Zahradil osvojio je glasove 160 zastupnika, dva manje nego u prvom krugu, dok je Ska Keller iz redova Zelenih osvojila 119 glasova , 14 manje nego u prvom krugu glasovanja.

Kandidatkinja Ujedinjene ljevice Sira Rego osvojila je 43 glasa, jedan više nego u prvom krugu.

Sassoli će obnašati dužnost predsjedniks EP-a u naredne dvije i pol godine. Među prvim čestitarima nakon objasve rezultata bili su Manfred Webber, još donedavno vodeći kandidat eurpskih pučana za predsjednika Europske komisije, te dosadašnji predsjednik Parlamenta Antonio Tajani, također iz EPP-a.


Postignut dogovor o novom vodstvu institucija EU-a.

Za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za  visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Europskom parlamentu je sugeririrano da u prve dvije i pol godine za svoga predsjednika izabere bugarskog socijaldemokrata Sergeja Staniševa, a u drugom dijelu mandata Nijemca Manfreda Webera.


Weber odustao od kandidature za čelno mjesto Europske komisije

Konzervativni saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel, Manfred Weber odustao je od kandidature za čelno mjesto Komisije.

- Moje spitzenkandidatsko putovanje započelo je ovdje i ovdje završava, rekao je Manfred Weber, spitzenkandidat najjače europske grupacije Europske pučke stranke i član bavarskog CSU-a tijekom nastupnog govora na prvoj plenarnoj sjednici novoga saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv.

- Dogovorili smo cijeli paket prije prve sjednice Europskog parlamenta. Prije pet godina trebala su nam tri mjeseca za odluku, a opet su neki čelnici bili protiv. Ove godine to je trajalo tri dana i nitko protiv, rekao je Tusk na konfernciji za novinare nakon završetka summita, koji je bio posvećen raspodjeli vodećih dužnosti.


Sve države članice glasovale su za predloženi paket, osim Njemačke koja je bila suzdržana jer je joj za to trebao dogovor unutar vladajuće koalicije, koju čine CDU i SPD. Tusk je dodao da je kancelarka Angela Merkel "osobno podržala cijeli paket".

Predložena Ursula von der Leyen najavila je da namjerava imenovati Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager za najviše rangirane potpredsjednike Europske komisije, rekao je Tusk, dodajući kako očekuje da će Von der Leyen osigurati odgovarajuću zemljopisnu ravnotežu u slaganju ekipe potpredsjednika.

- Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena spolna ravnoteža i vrlo sam sretan zbog toga. Napokon, Europa je ženskog roda. Mislim da je vrijedilo čekati ovakav ishod, rekao je Tusk.

Nakon postignutog dogovora o novom vodstvu europskih institucija ubrzo su uslijedile reakcije.


hrt.hr / HIC.hr
foto:twitter

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre