grbovi-500-100

10.svibnja 2019.
NEFORMALNI SUMMIT U RUMUNIJI
Čelnici EU-a usvojili deklaraciju o jedinstvu i demokraciji

EU-zastava

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije koji su se u četvrtak okupili na neformalnom summitu u rumunjskom Sibiuu prihvatili su deklaraciju u kojoj ističu da će održati jedinstvo bloka, njegove principe demokracije i vladavine prava i načelo pravičnosti,  te da će štititi svoje građane.

- Ujedinjeni, jači smo u današnjem sve nestabilnijem i izazovnijem svijetu, kaže se u dokumentu usvojenom na summitu koji je simbolično održan na Dan Europe, te oko dva tjedna uoči europskih izbora.

- Priznajemo svoju odgovornost da kao čelnici učinimo našu Uniju snažnijom i našu budućnost svjetlijom te istodobno potvrđujemo europsku perspektivu ostalih europskih država. Stoga danas jednoglasno prihvaćamo 10 obećanja koja će nam pomoći da preuzmemo tu odgovornost, kaže se u izjavi koja je, kako je naglašeno, upućena budućim naraštajima.

Čelnici su se obvezali i da će braniti jednu Europu u kojoj nema mjesta podjelama, tražiti zajednička rješenja, dati Uniji sredstva potrebna da postigne svoje ciljeve i do kraja provede svoje politike, te osigurati budućnost idućim naraštajima Europljana.Summit EU-a u Sibiuu - nova strateška agenda

Na izvanrednom summitu šefova država ili vlada zemalja EU-a sudjeluje i premijer Andrej Plenković. Na summitu se razgovara o europskoj budućnosti i počinje se pripremati nova strateška agenda za razdoblje 2019.- 2024.Plenković: Sigurnost je pitanje broj jedan ove kampanje

- Za Hrvatsku je bitno da Europska unija u sljedećih pet godina osigura bržu konvergenciju radi dostizanja standarda razvijenih zemalja, a u pregovorima o višegodišnjem proračunu ukazivat će na potrebu da se osigura potpora za demografsku revitalizaciju, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković dolazeći na neformalni summit čelnika 27 zemalja članica.

Kao jedan od prioriteta EU-a naveo je i pitanje zajedničke sigurnosti te ulaganje u znanost, istraživanje i razvoj.

- Sigurnost je pitanje broj jedan ove kampanje. Po Eurobarometru, 40 posto građana EU-a smatra da je to tema broj jedan, rekao je.

Na pitanje hoće li na summitu biti riječi o proširenju, Plenković je rekao da se to ne očekuje.

- Proširenje ćemo detaljno raspraviti na summitu u Zagrebu za godinu dana. Sada, dva tjedna prije izbora svi smo fokusirani na svoje birače. Komisija će svoj paket o proširenju objaviti nekoliko dana nakon izbora pa će se tek nakon toga o tome raspravljati, rekao je Plenković.

Plenković je na summitu EU-a otvorio pitanje potpore demografskoj obnovi u nekim članicama koje imaju negativni prirodni priraštaj, među kojima je i Hrvatska.

- Postoji sedam, osam zemalja članica koje imaju negativan prirodni priraštaj i među kojima je i Hrvatska. U strateškoj agendi za predstojeće razdoblje, o čijem se nacrtu razgovaralo na summitu, ima jedan dio koji se odnosi na zapošljavanje, socijalna prava i socijalne mjere. Mi smo u tom kontekstu sugerirali da se u daljnjoj elaboraciji vodi računa o mogućim potporama s razine EU-a procesu demografske revitalizacije kao komplementarnim mjerama koje se poduzimaju na nacionalnoj razini, rekao je Plenković novinarima nakon summita. Premijer dodaje da je njegova intervencija naišla na dobar odjek.EK uoči summita u Sibiuu objavila niz političkih preporuka

Komisija smatra da bi djelovanje trebalo usmjeriti na pet prioriteta: sigurnost, konkurentnost, pravednost, održivost i utjecaj Unije u svijetu. To uključuje daljnji rad na izgradnji učinkovite europske obrambene unije te bolje upravljanje migracijama.

Zatim jačanje jedinstvnenog tržišta u svim aspektima, borbu za socijalnu uključenost i rad na smanjenju regionalnih razlika, zaštitu manjina i suočavanje s izazovima starenja stanovništva, jačanje vladavine prava, pravednu poreznu poliitku, pristupačniju zdravstvenu skrb i sigurnu opskrbu energijom.

Jedan od prioreteta je i održivost gospodarskog razvoja koje treba biti ekološki prihvatljivo. Kao peti prioritet Komisija navodi potrebu za jačanjem utjecaja Europe, koja treba biti svjetski predvodnik te dosljedno i snažno podupirati multilateralni globalni poredak koji se temelji na pravilima i čija je okosnica UN.


hrt/ HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre