HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


28.listopada 2019.
BREXIT
EU članice su prhvatile odgodu brexita do 31.siječnja iduće godine

Brexit


Veleposlanici 27 članica Europske unije jutros su Bruxellesu prihvatili prijedlog odgode brexita za tri mjeseca - do 31. siječnja. Poslije podne britanski parlament glasa o prijedlogu premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora.

Prije desetak dana Johnson se vratio iz Bruxellesa s novim, izmijenjenim sporazumom o brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti. Johnson je ranije poručivao da će prije umrijeti nego tražiti odgodu.

Prema prijedlogu odgode o kojem su veleposlanici EU raspravljali, razdruživanje bi nastupilo 31. siječnja 2020., ali s mogućnošću da Velika Britanija napusti EU i 30. studenoga i 31. prosinca u slučaju da parlament u Londonu ratificira sporazum koji je Johnson ispregovarao s Bruxellesom, kazali su europski izvori.

Sve su se članice EU prošli tjedan suglasile o potrebi treće odgode brexita kako bi se izbjegao scenarij neuređenog izlaska.

Britanski zastupnici trebaju poslije podne raspraviti Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa.

Johnon više nema većinu u parlamentu, ali su dvije oporbene stranke jučer naznačile spremnost da podrže prijedlog o prijevremenim izborima.

Najveća oporbenastranka, laburisti, ponovila je da neće podržati Johnsonov prijedlog prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od izlaska bez sporazuma.

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta, 12. travnja, odnosno 31. listopada.


EU parlament omogučio odgodu brexita


Britanski parlament blokirao Brexit bez sporazuma

KRALJICA ĆE NA KRATKO SUSPENDIRATI PARLAMENT:
Vijest je u Britaniji izazvala prosvjede a pala je i funta


Macron: Nema vremena za novi dogovor o Brexitu

U slučaju izlaska iz EU bez sporazuma Britanija će ukinuti slobodu kretanjahrt/HIC.hr
foto: