HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri16.travnja 2019.
CRKVA STARA 850 GODINA
U požaru teško stradala pariška katedrala Notre-Dame

Notre-Dame

Nakon osam sati vatrene stihije vatrogasci su nočas oko 3 sata stavli pod kontrolu pžar katedrale Notre-Dame u Parizu. Požar je gasilo 400 vatrogasaca. Struktura katedrale spašena je i oba su prednja tornja sigurna, a vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika. Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva. Istraga je zaključila da je požar počeo u potkrovlju katedrale, ali da nije bio podmetnut.


Oba tornja katedrale Notre-Dame su sigurna, kazao je Laurent Nunez, tajnik ministarstva unutarnjih poslova. Izjavio je to nekoliko sati nakon što je u strašnom požaru srušen zvonik i uništeno dvije trećine krova pariške katedrale. Sada je vrijeme hlađenja. Još radimo na očuvanju umjetničkih djela katedrale, rekao je Nunez novinarima na mjestu događaja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako svečano obećaje da će čuvena pariška katedrala ponovno biti izgrađena.

- Ova katedrala dio je naše povijesti. Uz nju smo preživjeli ratove, oslobođenja i uvijek je bila u centru naših života. Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas, napisao je na twitteru francuski predsjednik.


Obnovit ćemo katedralu u narednih nekoliko godina. Počevši od sutra, pokrenut će se nacionalni program donacija koji će se protezati izvan naših granica, rekao je Macron nakon što je posjetio požarište. Požar  je nazvao strašnom tragedijom, ali smatra da je ipak "najgore izbjegnuto". Istaknuo je da se fasada katedrale i dva glavna tornja nisu srušili tijekom požara.

Macron je otkazao za večeras planirano obraćanje naciji, a u vezi njegova odgovora na krizu izazvanu prosvjedima "žutih prsluka".

Vatra u katedrali Notre-Dame buknula na skelama krovišta 

Vatra je buknula oko 16.50 na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

Jedan vatrogasac je teško ozlijeđen, izjavio je zapovjednik vatrogasne brigade Pariza general Jean-Claude Gallet

Brojni svjedoci zaprepašteno su promatrali kako gori pariška znamenitost. Građani su se spontano okupljali u blizini katedrale , molili su se i pjevali "Ave Mariu". 


Crkva izgrađena u 12 stolječu

Notre-Dame gotičko je zdanje staro 850 godina, izgrađena je u 12. stoljeću . Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a. Privlači milijune posjetitelja svake godine.

Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati. Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 

Pogledajte galeriju opožarene katedrale koju je pripremio jutarnji listPotpora Parizu stiže iz cijelog svijeta


Parizu stižu poruke potpore iz cijelog svijeta. Vijećnica San Francisca u znak solidarnosti zasjala je u bojama Francuske.

I Katolička crkva u SAD-u šalje poruke ohrabrenja Parižanima. Zvona najveće katoličke bazilike u toj zemlji, one u Washingtonu, zvone u znak suosjećanja.

Vatikan je u ponedjeljak izrazio ‘nevjericu’ i ‘tugu’ te ‘solidarnost s francuskim katolicima i pariškim građanima’.

Već se javljaju donatori za obnovu katedrale.

Francois-Henri Pinault francuski milijarder i suprug glumice Salme Hayek, koja trenutno u Rovinju snima novi film, obećao je izdvojiti 100 milijuna eura za pomoć u obnovi katedrale Notre-Dame u Parizu čije je dijelove u ponedjeljak progutao požar.Pinault je
to je objavio nekoliko sati nakon što je izbio veliki požar na 850 godina starom simbolu Pariza.
Pinault se za američko-meksičku glumicu oženio 2009., a inače je šef Keringa, grupe koja je vlasnik brendova poput Guccija i Yves Saint Laurenta.

Tugu zbog strašnog požara izrazila je na Instagramu i Salma Hayek koja je uz fotografiju plamena napisala: Kao i mnogi drugi, u šoku i s tugom svjedočim kako se ljepota Notre Dame pretvara u dim. Volim te, Pariz!

hrt.hr/ HIC.hr
foto: