ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

grčka zastava17.srpnja 2015.
ZA SADA SPAŠENI OD BANKROTA
Grčki parlament usvojio novi paket reformi, dobit će 7 milijardi prijelazne pomoći iz EU-a.

Grčki parlament prihvatio je u četvrtak paket reformi kao uvjet za nastavak razgovora s eurozonom o financijskoj pomoći od 86 milijardi eura. Nove mjere uključuju povećanje poreza i podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu. No Grčkoj treba novac kako bi preživjela do konačnog dogovora. 

Ministri eurozone danas su dogovorili da će Grčka primiti 7 milijardi eura prijelazne pomoći iz Mehanizama za europsku financijsku stabilnost. Taj dogovor sutra treba potvrditi Europska komisija. Novi paket mjera treba izglasovati i nekoliko parlamenata zemalja eurozone. Finski je to učinio danas, a Francuska još jučer. Njemački Bundestag bi o mjerama trebao glasovati sutra. Njemački ministar financija najavio je da će predložiti glasovanje o otvaranju pregovora, iako i dalje vjeruje da ni novi paket pomoći neće spasiti Grčku. 

Nakon odluke u Ateni dobro raspoloženje zavladalo je na europskim burzama. Cijene dionica dosegnule su najviše razine u šest tjedana. Reagirala je i Europska središnja banka. Odlučila je omogućiti grčkim bankama povlačenje većih iznosa u sklopu programa hitnih kredita za likvidnost. Povisila je dosadašnji plafon za 900 milijuna eura na razdoblje od tjedan dana.

Sve je izglednije da Tsiprasova vlada još neće dugo izdržati 

Nakon žestoke rasprave u grčkom parlamentu, koja je trajala više od četiri sata, 229 od 300 zastupnika glasovalo je "za", 64 "protiv", a šestero ih je bilo suzdržano. Protiv ili suzdržano bilo je 38 zastupnika stranke Syriza premijera Alexisa Tsiprasa, koji je uoči glasovanja nerado pozvao zastupnike da glasuju za nepopularne reforme.
Tsipras je poručio da ne vjeruje u mjere, ali je svejedno pozvao zastupnike da ih podupru. Istaknuo je da ne bježi od odgovornosti i da će nastaviti s političkim i društvenim reformama te s borbom protiv korupcije. Proteklih pet mjeseci žestoko smo se borili i ponosan sam na tu borbu. Bilo je pogrešaka za koje preuzimam odgovornost. Svaki grčki građanin razumije razliku između onih koji se bore i onih koji se predaju, istaknuo je u emotivnom govoru. Dodao je da je spreman primijeniti "iracionalne" prijedloge kako bi izbjegao slom bankarskog sustava i katastrofu za Grčku. 

Među istaknutim članovima Syrize koji su bili protiv mjera su bivši ministar financija
Yanis Varoufakis, ministar energetike Pangiotis Lafazanis i zamjenik ministra rada Dimitris Stratoulis. Protiv je bila i predsjednica parlamenta Zoe Constantopoulou, koja je izašla iz dvorane uoči glasovanja. Potom se vratila i održala oštar govor u kojem je osudila "crni dan za demokraciju u Europi". Više od polovine članova središnjeg odbora Syrize potpisalo je izjavu kojom osuđuju paket reformi, nazivajući ga državnim udarom europskih čelnika protiv Grčke. 

Za to vrijeme prosvjednici su ispred parlamenta molotovljevim koktelima gađali policiju, koja je uzvratila suzavcem. Tisuće ljudi izašle su u srijedu navečer na atenske ulice. Cijeli su dan sudjelovali u nizu mirnih mimohoda protiv novog paketa pomoći koji je Grčku spasio od bankrota, ali će toj zemlji, koja je već u dubokoj krizi, nametnuti nove nepopularne reforme. U srijedu su, u znak prosvjeda protiv tih reformi, 24-satni štrajk počeli državni službenici. Zatvorene su i ljekarne. 
Tsipras je najavio da će se, nakon što dogovor potvrde grčki parlament i parlamenti drugih europskih zemalja, otvoriti banke, koje su bile zatvorene kako bi se spriječilo urušavanje financijskog sustava u zemlji. Novi paket mjera treba izglasovati i nekoliko parlamenata zemalja eurozone. Francuska je to učinila jučer, njemački Bundestag bi o mjerama trebao glasovati sutra. No Grčkoj treba novac kako bi preživjela do konačnog dogovora. 

Zakonski prijedlozi o promjenama niza poreza, kao i mirovinskog sustava trebali bi Grčkoj donijeti porast proračunskih prihoda od 3,175 milijardi eura godišnje. Grčke vlasti procjenjuju da bi najveći prihod donijelo povećanje PDV-a - ukupno 2,39 milijardi eura godišnje, a ostali dio očekivanih proračunskih prihoda stigao bi iz povećanja poreza na osiguranja, poreza na dobit, poreza na luksuznu robu, brodove veće od pet metara te snažnija motorna vozila, kao i iz dodatnih poreza za one s primanjima većim od 30.000 eura, prenosi grčka agencija. Dogovorom s međunarodnim vjerovnicima i čelnicima eurozone proteklog vikenda Tsipras je uspio odgoditi financijski kolaps zemlje, no pristao je na mjere koje su znatno strože od onih koje su 5. srpnja odbijene referendumom u Grčkoj.


I Hrvatska će spašavati Grčku 

Europska komisija predložila je da se kratkoročno financiranje Grčke sa 7 milijardi eura osigura iz Europskog mehanizma za financijsku stabilnost (EFSM), za koji jamči europski proračun, usprkos protivljenju nekih zemalja koje nisu članice eurozone, uključujući i Hrvatsku. Velika Britanija, Hrvatska i Češka u utorak su na sastanku ministara financija jasno izrazile stajalište da ne podupiru ideju da se EFSM koristi za privremeno financiranje Grčke, a Švedska i Danska su suzdržane.Postoji zabrinutost zemalja nečlanica eurozone. Stoga radimo kako bismo pronašli način da zaštitimo te zemlje od negativnih financijskih posljedica, ako se dug ne bi vraćao, rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis
Za odluku o korištenju EFSM-a nije potreban konsenzus, nego se odlučuje kvalificiranom većinom. 

Unatoć ranijem protivljenju Hrvatska će ipak sudjelovati u pomoći Grčkoj, "ali ne novcem iz proračuna" rekao je u četvrtaka nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac. 

Europski mehanizam financijske stabilnosti (EFSM) najbrži je model pomoći Grčkoj, ustvrdio je Lalovac. Dodao je da će u pružanju pomoći toj zemlji sudjelovati i države izvan eurozone, kojima je zauzvrat ponuđena, kao kolateral, keš na računuEuropske središnje banke. Ako se dogodi 'nepovrat' tih sredstava, nama se garantira sredstvima Europske središnje banke, izjavio je Lalovac. Rekao je da Hrvatska neće stvarati probleme, napomenuvši da nema mnogo vremena jer se danas i sutra moraju ratificirati ti ugovori u eurozoni.
 ( hrt/hic)vezane vijesti

Grčka ostaje u EU zoni

61 posto Grka protiv mjera štednje, ministar financija podnijeo ostavkuVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre