HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri25.rujna 2019.
PORUKA EUROPSKE KOMISIJE
Hrvatska dobro napreduje s pripremama za ulazak u Schengen

Schengen-hr-eu-zastave

Europska komisija (EK) neizravno je u utorak poručila da još nije dovršeno izvješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen, ali je rekla da posao na izvješću napreduje dobro.

- Zajednički rad Komisije na uspješnom dovršetku šengenske evaluacije što je prije moguće, dobro napreduje. Stajalište je Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena čim ispuni kriterije i to čim prije, poručeno je iz Europske komisije. Nisu željeli reći kada bi se izvješće o tome ispunjava li Hrvatske kriterije za ulazak u Schengen moglo naći na dnevnom redu kolegija povjerenika.


Za ulazak u šengenski prostor bez unutarnje kontrole granica nije dovoljna pozitivna ocjena Europske komisije, koja govori samo o tehničkoj spremnosti. Konačnu odluku donose zemlje članice. Bugarska i Rumunjska već godinama imaju pozitivno mišljenje Europske komisije, ali još uvijek su izvan Schengena jer se nekoliko zemalja članica tome protivi.


Zbog međusobno neriješenih problema o granici hrvatski ulazak u Schengen bi mogla osporavati
Slovenski premijer Marjan Šarec komentirajući ulazak Hrvatske u schengenski prostor 12.rujna za
Slovenski radio je rekao:
- Ulazak Hrvatske u Schgengen ne ovisi o Sloveniji nego od evaluacijskog povjerenstva" dodavši kako je "isključivi" i glavni sigurnost kriterij pri procjeni povjerenstva.

To ne ovisi o nama, no istina je da me brine sigurnosna situacija na granici Hrvatske sa Srbijom i BiH, kazao je Šarec, te rekao kako bi Hrvatska trebala bolje štititi vanjsku granicu Europske unije, kako preko njenog teritorija u Sloveniju i sadašnji Schengenski prostor ne bi dolazili ilegalni migranti.

Na pitanje hoće li Slovenija nakon što Hrvatska ispuni tehničke kriterije za ulazak u Schengenski prostor politički blokirati njen ulazak zbog arbitražnog spora Šarec je rekao da je o tome "u ovom trenutku nemoguće govoriti".

Ponovio je kako je sigurnosni kriterij bitan za ulazak u Schengenski prostor iako je - kako je dodao čuvanje Schengenske vanjske granice koji Slovenija "dobro obavlja" za nju zahtjevan i težak zadatak.
hrt /HIC.hr
foto: