HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


17.travnja 2019.
POŽAR KATEDRALE NOTRE-DAME
Istraga : Najvjerojatnije se ne radi se o podmetnutom požaru

katedrala Notre-Dame


Nakon požara u kojem je teško stradala pariška katedrala Notre-Dame slijedi istraga. Laurent Nunez, pomoćnik francuskog ministra unutarnjih poslova, kazao je kako se zbog građevinskih radova "stvari neizbježno povezuju". Rekao je i da je istraga u tijeku te da opasnosti od požara više nema. Istraga je zaključila da je požar počeo u potkrovlju katedrale, ali da nije bio podmetnut.

Neka se područja još natapaju jer je vatra naredne noći ponovno izbijala na nekim mjestima, ali sve je pod kontrolom - rekao je, dodavši da će biti potrebna provjera stanja ostatka građevine.

Vatrogasci su ušli u zapaljenu crkvu i spasili mnoge dragocjenosti, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode, izjavio je ministar kulture Franck Riester.

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je da je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, francuski kralj iz 13. stoljeća. Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renoviranja.


Požar na katedrali izbio je u ponedjeljak 15. travnja oko 16.50 na skelama krovišta a početkom večeri srušio se toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara. Nakon 8 sati borbe s vatrenom stihijom vatrogasci su s ponedjeljka na utorak oko 3 sata stavili pod kontrolu. Katedralu je dijelilo samo pola sata od potpunog uništenja, otkrile su dan nakon katastrofalnog požara u Parizu francuske vlasti. Širenje vatrene stihije zaustavili su vatrogasci koji su zaslužni što plamen nije zahvatio gotičke zvonike. Još veću katastrofu spriječili su tako što su riskirajući svoje živote ostali unutar impresivne građevine stvarajući vodeni zid između vatrene stihije i dva tornja na zapadnom pročelju.

Požar je gasilo 400 vatrogasaca. Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

Struktura katedrale i oba prednja tornja spašeni su ali su, po mišljenju stručnjaka, ostali ranjivi. Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika.


Znamenita katedrala, koja se smatra jednim od najboljih primjera francuske gotičke katedralne arhitekture, duboko je ukorijenjena u parišku povijest - otkako je 1163. počela gradnja, koja je trajala dvjesto godina. U njoj se Napoleon okrunio za francuskog cara, a njezina golema zvona objavila su i da je grad oslobođen od nacističke vlasti 24. kolovoza 1944. Novi život 1831. udahnuo joj je Victor Hugo romanom o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi. Krov od hrastovih greda, popularno zvan "šuma", bio je dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijima od 800 godina.

 


Obnova katedrale

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će svi zajedno obnoviti Notre-Dame. Kazao je da će katedrala biti obnovljena u roku od pet godina i da će biti " ljepša nego do sada". Stručnjaci ističu obnova će trajati znatno dulje. Macron je najavio osnivanje zaklade za obnovu katedrale, a u samo nekoliko sati brojni su francuski tajkuni i multinacionalne kompanije najavili donacije u iznosu od nevjerojatnih 650 milijuna eura.

Katedrala je, inače, u vlasništvu države te je bila središte višegodišnjeg spora između vlasti i pariške nadbiskupije o tome tko bi trebao financirati restauraciju crkve.

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno stajati stotine milijuna eura. Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose.

Papa Franjo pozvao je da se "svi mobiliziraju" da katedrala Notre Dame ponovno bude "arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja".

- Pozdravljajući hrabrost i rad vatrogasaca koji su intervenirali kako bi obuzdali požar, izražavam želju da katedrala Notre Dame ponovno postane, zahvaljujući obnovi i mobilizaciji sviju, lijepa kutijica za nakit u srcu grada, znak vjere onih koji su je podigli, matična crkva vaše biskupije, arhitektonsko i duhovno nasljeđe Pariza, Francuske i čovječanstva, poručio je Papa u brzojavu upućenom nadbiskupu Pariza, msgr. Michelu Aupetitu.


Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije. "Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani za duhovne vrijednosti", priopćio je Pinault.

Parizu stižu poruke potpore iz cijelog svijeta. Vijećnica San Francisca u znak solidarnosti zasjala je u bojama Francuske.

 Pogledajte galeriju opožarene katedrale koju je pripremio jutarnji list


jutarnji.hr / HIC.hr
foto:Reuters