HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri05.veljače 2019.
PROTIVI SE ZAJEDNIČKOM EUROPSKOM STAJALIŠTU
Italija se ne želi mješati u unutrašnju politiku Venezuele

Guaido i Maduro
fotografija: Juan Guaido i Nicolás Maduro

Zajedničke izjave EU-a sigurno neće biti jer se neke zemlje članice tomu protive - upozorio je španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borell na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu, gdje sudjeluje na ministarskom sastanku EU-a i Arapske lige na kojemu se priprema susret na vrhu u Sharm el Sheikhu.

Četiri diplomatska izvora potvrdila su za AFP da je takvu zajedničku izjavu nemoguće donijeti. Italija je odbila potvrditi tekst izjave, dodali su ti izvori. I Grčka je izrazila sumnju.


Europska unija je donijela zajedničko stajalište prije deset dana - podsjetila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini. Nema nikakve potrebe za novim - rekao je za AFP u povjerenju europski diplomatski izvor.

- No zemlje članice koje su predsjedniku Maduru dale osam dana, do nedjelje, da pristane organizirati nove izbore, htjele su vidjeti postoji li nakon njegova odbijanja mogućnost da 28 zemalja ide dalje u priznavanju uloge Juana Guaidoa. Zato su htjeli osnažiti zajedničku izjavu prihvaćenu prije deset dana i potvrditi odluke pojedinih članica da predsjedniku venezuelske Narodne skupštine priznaju legitimitet za organiziranje novih izbora - dodao je diplomat.

No Italija je odbila potvrditi predložen tekst ocijenivši ga "upletanjem" EU-a u venezuelsku unutarnju politiku.

- Više nema zajedničke vanjske politike EU-a - rekao je za AFP ministar koji je htio ostati anoniman.

Najmanje je četrnaest zemalja EU-a - Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Litva, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg - pojedinačno priznalo Juana Guaidoa predsjednikom koji bi imao zadaću organizirati nove izbore.


Deset europskih zemalja priznalo Juana Guaidoa

Najmanje je 18 zemalja EU-a - Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Litva, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg - pojedinačno priznalo Juana Guaidoa predsjednikom koji bi imao zadaću organizirati nove izbore, na što je Rusija reagirala rekavši
da se radi o stranom uplitanju, javile su agencije.

Venezuela je objavila da će preispitati svoje diplomatske odnose s europskim državama koje priznaju oporbenog vođu Juana Guaidoa, priopćilo je venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Caracas će u cijelosti preispitati bilateralne odnose s tim vladama počevši od ovog trenutka dok one ne odustanu od potpore pučističkim planovima - navodi se u priopćenju.

Nicolás Maduro zatražio je od pape Franje posredovanje u političkom sporu nastalom u toj južnoameričkoj zemlji.

Bivša kolonijalna sila Španjolska bila je prva europska država koja je priznala oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao predsjednika Venezuele te je zatražila od njega da u najkraćem roku raspiše izbore.

- Danas se navršilo osam dana kako je Španjolska s drugim europskim partnerima zatražila od režima Nicolasa Madura raspisivanje slobodnih, demokratskih i transparentnih predsjedničkih izbora. S obzirom na to da je došao taj dan i da nije napravljen nijedan korak prema tome, španjolska vlada službeno priznaje predsjednika venezuelanskog parlamenta Guaidoa kao predsjednika Venezuele, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez na konferenciji za medije u Madridu koja je trajala sedam minuta i na kojoj nije bilo dopušteno postavljati pitanja. - Demokratski legitimitet Juana Guiadoa proizlazi iz toga što je on predsjednik parlamenta, dodao je.

Stav Hrvatske

Republika Hrvatska zabrinuta je najnovijim događajima u Venezueli te daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH (MVEP).

Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele.

Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a.

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli, navodi se u priopćenju MVEP-


hrt/HIC.hr
foto: