HIC grbovi-500-100
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


21.svibnja 2019.
KRIZA AUSTRIJSKE VLADE

Nakon smjene ministra Herberta Kickla svi ministri FPOe-a dali ostavkeHerbert-Kickl


Austrijski kancelar Sebastian Kurz (konzervativac) smijenio je u ponedjeljak ministra unutrašnjih poslova krajnje desnice Herberta Kickla nakon objave kompromitirajućeg videa za njegovu Slobodarsku stranku (FPOe). Nakon smjene Kickla svi ministri iz te stranke dali su ostavke.

U dogovoru s predsjednikom republike, predložio sam predsjedniku da smijeni ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, rekao je Kurz na konferenciji za novinare u Beču.

To je objavljeno nakon tri dana političkog kaosa nakon što je u petak, nekoliko dana prije europskih izbora 26. svibnja objavljen video iz 2017. u kojem šef FPOe-a Heinz-Christian Strache ruskom poduzetniku nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, su nakon toga dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ukoliko Kickl bude smijenjen.

Strache, saveznik Francuskinje Marine Le Pen i Talijana Mattea Salvinija, dao je u subotu ostavku na mjesto vice-kancelara i šefa stranke nakon 18 mjeseci koalicije s Kurzom.

Kancelar je rekao da bi bilo poželjno da Kickl da ostavku poput Strachea. Ne postoji druga solucija osim smjene, dodao je kancelar koji je ranije objasnio da Kickl ne može sam voditi istragu o sebi.

Taj odlazak je tim potrebniji što je Kickl (50), smatran strategom stranke, bio glavni tajnik i zadužen za financije FPOe-a u vrijeme događaja, rekao je Kurz.
Kancelar je rekao da Kickl nije dobro procijenio skandal koji je izazvao Ibiza-Gate, prema imenu grada gdje je snimljen video o Stracheu.

Ministar prometa Norbert Hofer, novi šef FPOe-a, upozorio je tijekom jutra da će Kicklovo otpuštanje izazvati odlazak četvorice drugih ministara te stranke.

Kurz je precizirao da će, ukoliko se ostvari taj scenarij, on tražiti od predsjednika Alexandera Van der Bellane da imenuje stručnjake na ispražnjene dužnosti.

Kancelar je u subotu najavio sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nakon te političke krize, dok su izbori bili predviđeni za rujan.Kurz smjenio vicekancelara Stracha


Austrijski kancelar Sebastian Kurz raspustio je vladu desnice te je najavio da će se raspisati izbori
u najkraćem mogućem roku. Na taj se potez odlučio zbog korupcijskog skandala u kojem se našao austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache (49) koji je, prije raspuštanja vlade, dao ostavku na sve funkcije, u nadi da će sačuvati koaliciju. U petak je u medije procurila snimka iz 2017. u kojoj Strache, do jučer predsjednik krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), obećava političke protuusluge navodnoj ruskoj bogatašici ako ona pristane kupiti najtiražniji austrijski dnevni list i pomoći njegovoj stranci dobiti izbore.vecernji.hr/HIC.hr
foto: