HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri12. rujna 2018.
EU
Mađarska podijelila EU parlamentarce

EU parlament

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici raspravljali o izvješću o stanju u Mađarskoj koje je podijelilo zastupničke klubove ali i Europsku pučku stranku (EPP) kojoj pripada Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je, u izravnoj raspravi s Orbanom, rekao da Mađarska ne može ignorirati ili kršiti propise koje su potpisali pristupom Europskoj Uniji.


Čelnik pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber rekao je u raspravi kako će konačan stav za sutrašnje glasovanje njegova skupina usuglasiti tijekom večeri, ali da bi bez spremnosti mađarske vlade na rješavanje otvoreno pitanja moglo biti nužno započeti razgovore o članku 7. Ugovora o EU-u. Weber je Orbanu rekao da možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali "ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za džihadiste koji žele sukobe unutar naših društava". "Europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu", rekao je čelnik pučana.

Udo Bullmann, koji je govorio ispred bloka socijaldemokratskih zastupnika, Orbanovu je vlast nazvao najkorumpiranijom u Europskoj uniji, te pozvao pučane da se jasno odrede spram politike mađarskog čelnika.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt, kritizirao je u raspravi Orbana i stanje u Mađarskoj. Rekao je da ovakva Mađarska ne bi mogla postati članica Europske unije te je optužio Orbana da je protiv europskog projekta. "Pučke stranke možda plešu na muziku socijalista i liberala. Nadam se da to u budućnosti neće biti tako, nego da ćemo moći ići svojim putem", ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban na kraju rasprave.

Bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage kazao je da izvješće predstavlja uvredu i za Orbana i njegovu zemlju. "Dođite u brexit klub, sviđat ce vam se", kazao je Farage. "Hvala Bogu da ovdje postoji barem jedan europski čelnik, koji se želi založiti za svoja načela, svoj narod i svoju kulturu i to u odnosu na ovako strašno zlostavljanje. Hvala Bogu što ste ovdje, to je sve što mogu reći", rekao je na plenarnoj sjednici Nigel Farage, predsjednik kluba zastupnika Europa nacija i slobode (ENF).

"Mađarska kao punopravna članica Europske unije upozorava na slabosti nekih europskih politika i traži njihovu promjenu. EU pak s druge strane izražava zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj. Rješenja treba tražiti u dijalogu poštujući temeljne vrijednosti Unije, načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti te unutrašnje političke procese u državi članici",  rekla je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir (EPP) u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Ruža Tomašić, članica kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti (ECR), također se usprotivila izvješću o stanju u Mađarskoj. "Smatram da je ovo izvješće vrlo pristrano. Ja i moja politička opcija glasat ćemo protiv. Mađarskoj se, između ostalog, spočitava raširena korupcija, a neki su čak ustvrdili da je to nakorumpiraniji režim u EU, no od te boljke nitko u Uniji nije pošteđen, uključujući i najutjecajnije zemlje. Rečeno mu je i da je lopov, a ako je to tako, onda se to mora dokazati i za to postoji sud. Stalno ponavljamo da je Europa ujedinjena u raznolikosti, međutim vidimo da to nije tako i u cijelom ovom postupku vidim jačanje podjele na staru i novu Europu. Mislim da bi aktiviranje članka 7 bio opasan presedan i da ne bi polučio ništa dobroga", izjavila je Tomašić za Hinu.

Europarlamentarac Jozo Radoš iz kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) podržava izvješće o stanju u Mađarskoj, kao i aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u, koji može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-u. "Izvješće o stanju u Mađarskoj pokazuje kršenje niza temeljnih demokratskih načela i pravila, kao što je nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, sloboda akademskog udruživanja, zaštita prava privatnosti, religijske slobode. Dakle sva temeljna načela", izjavio je Radoš.

Britanski Independent izvijestio je u utorak popodne da će britanski konzervativci u srijedu glasati protiv izvješća o stanju u Mađarskoj, koje smatraju "ispolitiziranim". Smatraju da se tom pitanju "krivo postupilo" i stoga njihovi zastupnici neće komentirati stanje u Mađarskoj. "Izvješće je promašeno, kontraproduktivno i uvodi opasan presedan", kazao je izvor u konzervativnoj stranci. Cijela stvar je pravne prirode, a izvješće je politiziranjem prekoračilo dozvoljenu granicu.Viktor Orban, mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban je u raspravi s europarlamentarcima o izvješću o stanju u Mađarskoj ustvrdio kako se Europski parlament sprema osuditi čitav mađarski narod.

"Znam da ste vi već zauzeli stajalište po ovom pitanju i znam da će velika većina vas podržati ovo izvješće. Znam i to da moj govor neće promijeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo jer se vi sada spremate osuditi ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudit ćete Mađarsku koja je već tisuću godina dijelom europske kršćanske obitelji. Mađarsku koja je svojim naporima, i ako je to bilo potrebno svojom krvlju, pridonijela našoj sjajnoj europskoj povijesti. Mađarsku koja se pobunila i uzela u ruke oružje protiv najveće vojske na svijetu, protiv Sovjeta te je tako podnijela tešku žrtvu za slobodu i demokraciju te kada je to bilo potrebno otvorila je svoje granice svojim istočnonjemačkim prijateljima", rekao je Orban na plenarnoj sjednici zastupnicima u Europskom parlamentu.

Orban je u raspravi ustvrdio da se Mađare želi isključiti iz procesa odlučivanja te im se želi oduzeti pravo na zastupanje vlastitih interesa. Prema Orbanu, Mađarska je, zaustavljanjem nezakonitih migracija, obranila Mađarsku, ali i Europu. Kritizirao je sadržaj izvješća, rekavši da oni koji su ga pisali nisu upoznati s elementarnim činjenicama, te da se u izvješću nalazi 37 netočnih tvrdnji o Mađarskoj. "Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama. Vidjet ćemo kakav će biti ishod izbora u svibnju. Ja mislim da će vratiti  demokraciju u europsku politiku", zaključio je Orban svoj govor uz glasno odobravanje dijela zastupnika.

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o izvješću o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija". Članak 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-u.  Njezina predložena rezolucija upozorava da akcije Mađarske predstavljaju sustavnu prijetnju temeljnim demokratskim vrijednostima EU-a. U njoj se izražava zabrinutost glede neovisnosti mađarskog pravosuđa, korupcije, slobode izražavanja, akademske slobode, vjerske slobode kao i prava manjina i izbjeglica.


Protivljenje Orbanovoj viziji ne dolazi samo s ljevice. Zbog njegovih stajališta uznemirenost se pojavila i u redovima Europske pučke stranke (EPP).
"Zastupnici desnog centra imaju jasan izbor", rekao je Guy Verhofstadt, čelnik ALDE grupe. I dok su Orbanovi potezi izazvali protivljenje, populisti diljem EU-a ih hvale. Tako je čelnik krajnje desne austrijske stranke, vicekancelar Heinz-Christian Strache, rekao da bi "rado" pozvao Orbanovu stranku u zajednički blok, a novi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini također je izrazio divljenje spram Orbana.

Za usvajanje rezolucije, o kojoj će se glasovati u srijedu, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 750 zastupnika u parlamentu.
HRT/ HIC.hr
foto: