HIC grbovi-500-100

27. lipnja 2019.
IZABRANA NA 5 GODINA
Hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić nova je tajnica Vijeća Europe

Marija Burić


Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova zastupnika Parlamentarne skupštine, a njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders 105 glasova. Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe odlučili su to tajnim glasanjem u dva kruga. Pejčinović Burić dužnost glavne tajnice naslijedit će od Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s belgijskim kolegom Didierom Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

U svom prvom govoru nakon što je izabrana Marija Pejčinović Burić kazala je da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

- Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo, rekla je obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama. 

- Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana, zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori. 

Među glavnim zadaćama na novoj dužnosti istaknula je postizanje jedinstva, rad s osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena. 

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomaciji je od 2000. godine.


Čestitke nakon izbora

Premijer Andrej Plenković je na twitter profilu uputio čestitku novoj tajnici vijeća europe.
- Čestitam ppVRH @MarijaPBuric na izboru za glavnu tajnicu @coe i sjajnom rezultatu koji je postigla, što je naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas!
Premijer je jutros je u emisiji "A sada Vlada" kazao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić, a i da je Hrvatska dobar dojam ostavila tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

Čestitke stižu iz raznih stranaka - putem Facebooka čestitku je uputio Domagoj Hajduković (SDP), a putem twittera Vesna Pusić (GLAS/HSU) i Krešo Beljak (HSS).

Mediji su dosad prenosili da hrvatska šefica diplomacije ima veće izglede postati glavna tajnica Vijeća Europe - budući da je žena, da dolazi iz istočne Europe i nove članice EU i da govori četiri jezika, uz ostale kvalitete i stručnost.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.

U diplomaciji je od 2000 g.

Rođena 1963. u Mostaru, Pejčinović Burić diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina poslije magistrirala je europske znanosti nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomaciju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu europskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica. Godine 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Istodobno je bila članica pregovaračke skupine za pregovore s EU-om u poglavljima 30-Vanjski odnosi, 31-Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a, te bila članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, te Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savjetnicom za europske politike na projektima koje su financirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj  u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Za državnu tajnicu u MVEP-u imenovana je u studenome 2016., a za šeficu hrvatske diplomacije u ljeto 2017. godine.


hrt/ HIC.hr
foto:twitter/coe

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre