ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

Angela Merkel30.rujna 2015.
SLIČNO ZAKLJUČKU HRVATSKE PREDSJEDNICA
Predsjednik bavarske stranke CSU Horst Seehofer krivi Angelu Merkel za krizu izbjeglica
u EUPet istodobnih kriza dovelo je Europu u stanje kaosa koji neće tako brzo proći i u kojem je sve moguće, tvrdi Wolfgang Münchau, ugledni ekonomski analitičar iz Njemačke i autor redovitih kolumni u londonskom listu Financial Times.

Pet kriza

Tih je pet kriza: masovni zbjeg izbjeglica iz Sirije prema EU, dužnička kriza na periferiji eurozone, globalno ekonomsko usporavanje, ruska aneksija Krima i njezine posljedice te kršenja zakona koja su se događala u Volkswagenu.

"Omiljena je metafora teorije kaosa ona o leptiru čije mahanje krila izazove tornado u drugom dijelu svijeta. Bezazleni okidač krize u Europi bila je principijelna odluka Angele Merkel da otvori Njemačku za izbjeglice iz Sirije. Većina Nijemaca pozdravila je njezinu odluku sa zanosom, ali ona nije politički i logistički pripremila svoju zemlju, kao ni ostatak Europe, za ono što je uslijedilo", piše Münchau za jučerašnje izdanje FT-a. Kao potporu tom zaključku, koji je zapravo sličan zaključku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iznesenom prošli tjedan u intervjuu za Novu TV, Münchau citira predsjednika bavarske stranke CSU Horsta Seehofera koji tvrdi da će Njemačka još dugo plaćati posljedice takve kancelarkine politike.

No Münchau upozorava da će izbjeglička kriza, zajedno s globalnim usporavanjem gospodarskog rasta, dovesti do promjene njemačkog fiskalnog suficita u mali deficit. A izostanak globalnog gospodarskog rasta odrazit će se na eurozonu koja svoj rast temelji na izvozu, pa u slučaju da ne bude toliko velikog izvoza neće biti ni toliko velikog rasta. Izvozu u ostatak svijeta ne pomaže ni skandal u Volkswagenu. On dodatno sužava manevarski prostor koji Njemačka ima u svojoj fiskalnoj politici, smatra Münchau, a kazne koje će možda morati platiti Volkswagen mogle bi "vrlo lako doseći hipotetske gubitke koje bi Njemačka imala u slučaju grexita" (izlaska Grčke iz euro zone).

Umjesto Grčke – izbjeglice

Umjesto na spašavanje Grčke, Nijemci su odlučili potrošiti svoj fiskalni suficit na izbjeglice, smatra Münchau, a njemački porezni obveznici možda će, povrh toga, podnijeti i teret kršenja zakona otkrivenih u aferi oko VW-a. Kriza oko Grčke, smatra FT-ov kolumnist, uskoro će ponovno buknuti jer će vlada premijera Alexisa Tsiprasapokazati ili da ne ispunjava reforme ili da ispunjava, ali da zauzvrat traži otpis dijela grčkog duga, na što Njemačka ne želi pristati.

(vecernji.hr/hic )vezane objave

26.rujna 2015: Angela Merkel pristaje na razgovor s Basharom al-Assadom – značili to kraj kalifata?

21.rujna 2015: Poruka Angele Merkel: Njemačka ne može primiti one koji dolaze iz ekonosmkih razloga

14.rujna 2015. Njemačka uvodi kontrolu granice, primjena schengenskog sporazuma se privremeno obustavlja. 

26.kolovoza: Azilaniti žele u razvijene zemlje EU-a, Njemačka im je prva opcijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre