HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri12.prosinca 2018.
VRIJEME CURI
Britanski parlament odgodio glasovanje o Brexitu, May traži pomoć od EU čelnika

Theresa May

Nakon što je u britanskom parlamentu o Brexitu odgođeno glasovanje britanska premijerka Theresa May krenula je na turneju je po Europi na kojoj traži pomoć.

Theresa May se prvo uputila u Berlin gdje se susrela s kancelarkom Angelom Merkel koja ju je dočekala na crvenom tepihu. Kad je May trebala izaći iz limuzine, zapelo je nešto oko otključavanja vrata. Nakratko je ostala zarobljena u automobilu dok osiguranje nije riješilo problem s vratima, a Merkel je strpljivo čekala svoju gošću. 


May će se sastati i s drugim europskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na Irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a.

May se u Bruxellesu sastala  s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.Juncker: Nema pregovora o dogovoru

Europska unija spremna je pružiti Britaniji dodatna pojašnjenja dogovora o brexitu no neće ponovno pregovarati o tome dogovoru ili njegovu protokolu o irskoj granici, rekao je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos i priznajući da je suočena s porazom. Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u EU, smatra Reuters.

crveno-bijele kockice kreativni poklon proizvodi


Iako je glasovanje o britanskom izlaznom sporazumu iz Europske unije odgođeno, ta tema ostala je na dnevnom redu britanskog parlamenta. Zastupnici će nastaviti raspravu, ne samo o sporazumu, o kojem još nisu imali priliku glasovati,  nego i o razlozima i načinu na koji je premijerka Theresa May odustala od glasovanja.

Mnogi zastupnci, neovisno o stranačkoj pripadnosti, to su vidjeli kao paničan izraz slabosti i straha od velikog poraza. Jeremy Korbin, šef laburista, rekao je da zasad neće pokrenuti glasovanje o povjerenju vladi.

Istodobno, u Britaniji su sve jači pozivi na novi referendum koji je zatražilo nekoliko manjih oporbenih stranaka.Europska unija podržala sporazum o Brexitu

Brexit u problemu zbog ireske granicehrt/HIC.hr
foto: