Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 


28. kolovoza 2015.
MIGRANTSKA KRIZA
U Beču održana konferencija o Zapadnom Balkanu: Pravednija raspodjela izbjeglica

Članice EU u Beču su održale konferenciju o zapadnom Balkanu. Članice su još jedanput pozvane na pravedniju raspodjelu izbjeglica i financijskog tereta. Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je na zajedništvo u čuvanju granica i prihvaćanju izbjeglica te upozorila zemlje članice da počnu provoditi dogovorene mjere. EK ima inicijativu, ali je u konačnici zemlje članice moraju provoditi. Ako to ne čine, ni EK ne može ništa činiti, rekla je.   

EU mora preuzeti odgovornost. Vidim političku volju i na zapadnom Balkanu i u EU. Ovo je zajednički problem, kao i borba protiv terorizma i radikalizma, rekla je povjerenica EK Federica Mogherini.

Na konferenciji su sudjelovali i predstvanici iz Hrvatske. Ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić je istaknula da EU treba problem migranata rješavati u onoj zemlji u kojoj on akutno postoji, ako ga već ne može rješavati tamo gdje je nastao. Naglasila je kako Hrvatska ne planira graditi zidove ako izbjeglički val krene prema njoj. 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na konferenciji je rekao kako je izbjeglička kriza europski problem, ali EU očekuje da Srbija donosi strategiju za njezino rješavanje. Moram biti vrlo izravan. Mi nosimo najveći dio tereta, kazao je Dačić na konferenciji za novinare.
Dodao je da bi otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom najbolje pomoglo Beogradu da se nosi s valom izbjeglica s Bliskog istoka, Afrike i Azije. Od početka 2015. u Srbiji je registrirano oko 94.000 migranta. Umjesto da se podižu zidovi, treba otvoriti pristupne pregovore, poručio je Dačić. 

Srbija na Bečkoj konferenciji nije doznala datum otvaranja prvog poglavlja za pristup Uniji, ali bi se za dva mjeseca, rečeno je, moglo znati više. Srbija provodi reforme i donijela je mjere kako bi se dovele u red javne financije. Sigurni smo da, ako nastavimo s takvim mjerama, možemo biti nova snaga Europe, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.  

Austrijski kancelar Werner Faymann i njemačka kancelarka Angela Merkel su, uz dominantnu temu izbjegličke krize, govorili i o približavanju zemalja zapadnog Balkana Uniji. Merkel je pohvalila činjenicu da su odnosi među zemljama počeli ići u dobrom smjeru. Stradavanja na putu do spasa

I dok Europa traži rješenje za izbjeglica s Bliskog istoka mnogi na putu ka boljim životom u Europi stradavaju na kopnu ili moru.
U kamionu punom izbjeglica, koji je jučer pronađen na autocesti u Austriji, pronađena je 71mrtvo tijelo. Navodno su u kamionu pronađena samo tijela odraslih osoba, a ne i djece. Teretno vozilo mađarskih oznaka bilo je parkirano uz cestu na istoku Austrije, pokraj Parndorfa u pokrajini Gradišću. Pretpostavlja se da su se na putu iz Mađarske ugušili u hladnjači. Vozač je pobjegao.

Najnovija tragedija dogodila se i na moru, brod prepun migranata potonuo je nedaleko od libijskog obalnog grada Zuware. Strahuje se da je poginulo više od 200 ljudi. Jednako toliko ih je i spašeno. Neki su ostali u potpalublju kada se brod prevrnuo. Libijska obalna straža izvijestila je da su migranti iz Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša. Samo ove godine, prema podacima UN-a, u pokušaju prelaska Mediterana poginulo je 2400 ljudi..

hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre