HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri05. rujna 2019.
PORAZ PREMIJERA JOHNSONA
Britanski parlament blokirao Brexit bez sporazuma

Brexit

Novi težak poraz britanskog premijera Borisa Johnsona. Zastupnici parlamenta  su u srijedu usvojili zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu brexita. Zakon kojim se blokira tzv. "tvrdi brexit", izglasan je s 327 naprema 299 glasova. Boris Johnson nije uspio dobiti ni dvije trećine glasova Donjeg doma za nove izbore.

Britanski premijer Boris Johnson predložio je raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada. Njegov prijedlog za koji je potrebna dvotrećinska većina - nije prošao. Johnson je tijekom rasprave u parlamentu rekao da zakon koji blokira brexit bez sporazuma "praktički prekida pregovore i predaje vlast u ruke EU-a". Dodao je da se njime poništavaju rezultati referenduma 2016. u kojem je 52% građana glasalo za izlazak iz Unije. Obećao je da će izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada ako i nakon izbora ostane premijer.

Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je ranije njihov glasnogovornik Keir Starmer. "Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna oporbena stranka kao ni neki torijevci. Nećemo plesati kako on svira. Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom, kazao je Starmer.

Britanski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da London ne želi na stol iznijeti nikakav prijedlog u strahu da će ga EU istog trenutka odbaciti. Dodao je kako se Britanci igraju vremenom jer nemaju alternativni sporazum.  "Nema baš smisla pregovarati s vladom koja nema parlamentarnu većinu i ne može utjecati na to da se izglasa sporazum bez obzira kakav on bio", smatra drugi diplomat.


Prvo zasijedanje parlamenta nakon ljetne stanke


Podsjetimo zastupnici Britanskog parlamenrta nakon ljetne stanke su u utorak odmjerili snagu s premijerom Borisom Johnsonom.
S 328 glasova za i 301 protiv izglasali su i donijeli odluku da se pokrene procedura donošenja zakona kako je Brexit 31. listopada ove godine protuzakonit ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva Europske unije s Bruxellesom.
Dogovoreno je da će se u srijedu raspravljati i glasovati o zakonu . Izglasuju li ga, izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma bit će proglašen protuzakonitim.

Premijer Boris Johnson odmah je reagirao u parlamentu najavivši da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora.

Odgovorio mu je vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn da će to podržati, ali pod uvjetom da se prije toga glasuje o zakonu kako je Brexit 31. listopada bez sporazuma s EU-om protuzakonit.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Berkow odobrio je hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Tražili su to zastupnici koji žele blokirati scenarij izlaska bez sporazuma. Rasprava se okončala kasno večeras glasanjem koje je zastupnicima omogućilo izglasavanje zakona kojim se spriječava brexit bez sporazuma 31. listopada.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

- Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije, rekao je Corbyn.Johnson izgubio većinu u parlamentu

Premijer Johnson je u utorak izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao oporbenim liberalnim demokratima. Naime, na hitno sazvanoj sjednici o brexitu, tijekom premijerova govora, njegov dugogodišnji konzervativni zastupnik Phillip Lee, ustao je i priključio se Liberalnim demokratima. Kao razlog naveo je neslaganje s Johnsonovom politikom brexita. Premijer je tako izgubio konzervativnu većinu u Donjem domu pa su sve izvjesniji izvanredni izbori.

- Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim brexitom na neprincipijelan način - napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru. Lee optužuje Johnsonovu vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi brexitu "u najključnijem trenutku".


Još jedan važan dan na dugom i neizvjesnom putu britanskog izlaska iz Europske unije. Tisuće prosvjednika ispred parlamenta. Oporba i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u privremenom savezu - traže izvanrednu parlamentarnu raspravu o brexitu.

Suprotstavljaju se Johnsonu prijedlogom zakona kojim bi bio spriječen izlazak bez sporazuma. Premijer je izgubio većinu u parlamentu. Torijevcima koji će glasovati za zakon, on prijeti isključivanjem iz stranke.

- Ne bih si oprostio kada bih dopustio da se ova zemlja 31. listopada uruši zbog nepostizanja sporazuma - kaže Dominic Grieve, zastupnik Konzervativne stranke, protivnik brexita bez sporazuma.

Zastupnici predlažu glasovanje o preuzimanju kontrole nad sutrašnjim dnevnim redom kako bi prihvatili zakon koji bi prisilio Johnsona da zatraži odgodu brexita do 31. siječnja iduće godine.

Premijer ustraje - sa sporazumom ili bez njega Velika Britanija napušta Europsku uniju 31. listopada.

- Jedino što koči nas, brexit i napredak zemlje je ta trajna sumnja EU-a da bi smicalice u parlamentu mogle odgoditi ili otkazati brexit. Nadam se da zastupnici neće glasovati za taj neodgovorni zakon - izjavio je Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova.

No, bude li prihvaćem, Johnson je najavio da će zatražiti održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 14. listopada. O tome bi zastupnici mogli glasovati već sutra. Za prolazak prijedloga potrebna je dvotrećinska većina.

Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn kaže da je spreman boriti se za izbore 14.  listopada, ali s "mehanizmom" koji bi omogućio odgodu datuma brexita, javlja Reuters. Pojašnjava da opći izbori i napori da se spriječi brexit bez sporazuma nisu izbor "ili-ili", sugerirajući da će Laburistička stranka nesmiljeno raditi kako bi spriječila izlazak zemlje iz europskog bloka bez sporazuma, čak i nakon što počne izborna kampanja.KRALJICA ĆE NA KRATKO SUSPENDIRATI PARLAMENT:Vijest je u Britaniji izazvala prosvjede a pala je i funta

Macron: Nema vremena za novi dogovor o Brexitu

U slučaju izlaska iz EU bez sporazuma Britanija će ukinuti slobodu kretanjahrt/HIC.hr
foto: