HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti EUhrvatski šah

Hrvatski šah, set01.rujna 2022.
SANKCIJE ZBOG AGRESIJE U UKRAJINI
EU suspendira sporazum s Rusijom o pojednostavljenom izdavanju viza
ruska putovnica


Ministri vanjskih poslova država članica EU-a složili su se u srijedu na neformalnom sastanku u Pragu o suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanju viza ruskim građanima, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Složili smo se oko potpune suspenzije sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka u Pragu.


Neke članice su bile protiv

Opća zabrana izdavanja viza za ruske građane, koju traži dio država članica, u prvom redu baltičke države, nema potrebnu potporu svih članica EU-a da bi bila prihvaćena.

Prije početka neformalnog sastanka Njemačka i Francuska pripremile su zajednički dokument u kojem se protive općoj zabrani izdavanja viza ruskim građanima.

Iako razumijemo zabrinutost nekih država članica u ovom kontekstu, ne bismo trebali podcijeniti transformativnu moć iskustva života u demokratskim sustavima iz prve ruke, posebno za buduće generacije, stoji u francusko-njemačkom dokumentu. Naša vizna politika trebala bi odražavati to i nastaviti dopuštati kontakte između ljudi u EU i ruskih državljana koji nisu povezani s ruskom vladom, dodaje se. 

Suspenzija sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza znači da će ruski građani za vize plaćati više, a postupak izdavanja će dulje trajati.

Borrell ističe da će suspenzija tog sporazuma znatno smanjiti broj novih viza ruskim građanima.

Rusi uglavnom ulaze na teritorij EU-a preko kopnenih granica pet susjednih zemalja, budući da su izravni letovi iz Rusije i EU-a suspendirani nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Zemlje Schengena, i one koje su u postupku pristupa toj zoni, moraju provoditi zajedničku politiku viza Europske unije. No, neke imaju i mogućnost nacionalnih mjera pod uvjetom da to pravdaju svojim "nacionalnim interesima". Upravo se na nacionalne interese i sigurnost pozivaju baltičke zemlje i Finska kada najavljuju da će u nedostatku odluke na razini EU usvojiti svoje mjere ograničenja, pa i zabrane izdavanja viza.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je EU da uvede ograničenja za putovanje ruskih građana, smatrajući da bi to trebala biti i sigurnosna mjera. U svom obraćanju na Bledskom forumu putem videoveze rekao je da je rat u Ukrajini "ruski rat", a ne samo Putinov jer su građani Rusije izabrali tu vlast i premalo se njih protivi Putinu. Ipak, Zelenski je pozvao EU da pomogne onim hrabrim Rusima koji se protive Putinu i njegovu režimu, uključujući i davanje azila i druge vrste zaštite. No, smatra da bi ruski građani trebali dobiti poruku da podržavanje režima ima cijenu i za njih. (HRT.hr)Rusija upozorava na posljednice

Rusija je u srijedu upozorila Europsku uniju na posljedice potpunog suspendiranja sporazuma o viznim olakšicama između Europske unije i Rusije, piše ruska državna agencija RIA Novosti.

Kršenje, zaobilaženje ili povlačenje EU-a iz sporazuma o viznim olakšicama neće ostati bez posljedica. Sami ćemo odlučiti hoće li mjere biti simetrične, asimetrične ili nešto što EU uopće ne očekuje", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alekandar Gruško.
"Ako Bruxelles odluči ponovno sebi pucati u nogu, onda je to njegov izbor", dodao je.HIC.hr

foto:


 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama