HIC grbovi-500-100
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri30.travnja 2019.
U BERLINU
Sastanak o zapadnom Balkanu završio bez dogovora Srbije i Kosova

Berlin, summit o zapadnom balkanu

foto:Michael Sohn, Reuters

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je sinoć u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi.
Na sastanku je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ključne poruke sastanka su 'da' europskoj perspektivi i 'da' pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova. U svakom slučaju taj napor njemačke, francuske a i šire europske diplomacije vjerojatno će zahtijevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Objasnio je da do dogovora između Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stajalištima."Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", dodao je Plenković.

Hrvatski premijer istaknuo je da će se tzv. Berlinski proces o stabilnosti i približavanju država zapadnog Balkana nastaviti početkom srpnja sastankom u poljskom Poznanu.


Vučić: Hrvatskoj i Sloveniji u Berlinu nemamo što zamjeriti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazio je sinoć razočaranje ishodom susreta na vrhu država zapadnog Balkana i Europske unije koja nije urodila prekidom blokade pregovora između Srbije i Kosova. Rekao je da većina sudionika skupa kritizira Srbiju, a među iznimke ubraja Hrvatsku i Sloveniju.

- Moram priznat da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i nemamo im što zamjeriti, rekao je Vučić nakon sastanka u Berlinu.

Posebno je kritizirao predstavnika BiH, predsjednika Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji se, kako je rekao Vučić, nekorektno izražavao o Republici Srpskoj. Još jednom je ocijenio da su se predstavnici Srbije na summitu u Berlinu nalazili u nezavidnom položaju s obzirom na to da su bili okruženi državama koje su priznale Kosovo. Istaknuo je da je dobro što se dijalog nastavlja, ali je isto tako zaključio kako "Srbija nema ozbiljnog partnera za dijalog".


Vučić uoči odlaska u Berlin

Vučić je, komentirajući format summita i izbor sudionika, predvidio da će Srbija na skupu u Berlinu jedina govoriti protiv neovisnosti Kosova.

On je za komercijalnu TV Pink istaknuo da su pozvani slovenski premijer Marjan Šarec i premijer Hrvatske Andrej Plenković i upitao, "a zašto ne (premijerka Rumunjske) Viorica Dancila, ili (premijer Mađarske Viktor) Orban ili (premijer Bugarske Bojko) Borisov".

- Nama bi više odgovaralo da idu Rumunji i Bugari ili Mađari, oni bi imali drukčije stajalište o Kosovu, nego što imaju Slovenija i Hrvatska, ocijenio je Vučić, rekavši kako su ti susjedi Srbiji danas "mnogo bliži nego neki drugi".
Sa Slovenijom imamo dobre odnose, a vjerujem da ćemo u budućnosti moći graditi bolje odnose s Hrvatskom "nego što smo ih imali u vrijeme pogreški koje je radio (bivši premijer RH Zoran) Milanović", rekao je Vučić.

Vučić je zamjerio i što su za sastanak u Berlinu pozvali predsjednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, "a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika", naglašavajući da Dodik ima legitimet jer je osovoji najviše glasova od svih kandidata u BiH.

- S tim izborom jasno je da će naše izaslanstvo biti jedino koje će govoriti protiv neovisnosti Kosova, ali naše je da se borimo za našu zemlju, rekao je Vučić.

Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i sudjelovanje predstavnika Europske komisije. Središnja tema je dijalog između Beograda i Prištine koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.

hrt.hr/ HIC.hr
foto: