Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


 


Piranski zaljev27. srpnja 2015.
RAZLIČITA GLEDIŠTA 
Slovenski premijer"Hrvatska ne može jednostrano raskinuti sporazum", hrvatski premijer "Može i hoće" 

Iz Slovenije već danima poručuju kako Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitraže. Odvjetnik za pomorstvo Mitja Grbecrekao je za slovensko Delo kako je arbitraža obvezujuća, a 
i predsjednik parlamenta Milan Brglez složio se da se postupak ne može jednostrano napustiti, piše 24ur.com a prenosi jutarnji.hr Jedna od novinarki prisutna na konferenciji za medije koju je danas nakon konzultacija s čelnicima parlamentarnih klubova održao hrvatski premijer Zoran Milanović kazala je kako je i slovenski premijer Miro Cerar ustvrdio da Hrvatska ne može jednostrano izaći iz sporazuma te je upitala je li to istina, na što je Milanović odgovorio kako 'Hrvatska može i hoće jednostrano izaći iz sporazuma'.

U međuvremenu, slovenske parlamentarne stranke nastavile su danas konzultacije o imenovanju novog slovenskog nacionalnog suca u arbitražni sud za granični spor s Hrvatskom, nakon što je ostavku zbog prošlotjednog skandala nastalog objavljivanjem razgovora s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova dao prijašnji sudac Jernej Sekolec te se očekuje da bi odluka o tome mogla biti donesena najkasnije do srijede.

Brglez je izjavio da očekuje kako će dogovor o tome biti postignut već danas, te da bi slovenska vlada konačnu odluku o imenu novog suca mogla donijeti već u utorak, a svakako prije nego što Hrvatski sabor, kako je najavljeno, donese svoje odluke o budućim hrvatskim potezima vezanim na arbitražu, na sjednici koja započinje u srijedu.

Premijer Milanović kazao je pak kako je odluka da Hrvatska izađe iz sporazuma o arbitraži bila jednoglasna, te kako je to procedura koju provodi Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova i kako od Sabora traži veliku podršku.Erjavec razmišlja o ostvci

Janez Janša, oporbeni čelnik u Sloveniji smatra da bi uz ostavku slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca te službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik posljedice morao snositi i šef diplomacije koji o kompromitantnim razgovorima možda nije bio sasvim neinformiran.Ostavka Erjavca bi kako kaže Janša bila "čin političke higijene".

U prvoj javnoj izjavi novinarima nakon izbijanja afere "Pirangate" Erjavec je rekao, što je i odgovor Janši, "Sve opcije su otvorene, o tome će odlučiti predsjednik vlade",

Erjavec je novinarima rekao da ga je afera koju slovenski mediji i dužnosnici nazivaju "obavještajnom" iznenadila. On je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekoleca i Drenik koje su objavili hrvatski mediji autentični.

"Nameće mi se pitanje kako je bilo moguće prisluškivanje fiksnih domaćih telefona. Bio bih međutim više zabrinut da se to dogodilo s telefonima u ministarstvu jer bi to postavilo pitanje kakvu zaštitu imamo", kazao je Erjavec.

Dodao je da osobno nije znao za razgovore Sekoleca i Drenik te da je njegov optimizam koji je prije par mjeseci u vezi s ishodom arbitraže iznio jednoj lokalnoj televiziji bio utemeljen na osnovi razgovora s odvjetnicima, a ne sa Sekolcem i Drenik.
Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se Sekolec i Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke, piše dnevnik.hr .

jutarnji.hr /dnevnik.hr /hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre