HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri10.kolovoza 2018.
IRSKA, ŠVEDSKA, BELGIJA
Štrajk u irskom Rayanairu, otkazano 400 letova

Rayanair

Danas se održava jednodnevni štrajk u najvećem europskom niskobudžetnom avioprijevozniku - Ryanaira.
Zaposlenici su nezadovoljni plaćama i uvjetima rada. Otkazano je oko 400 letova na kojima je trebalo biti čak 50 tisuća putnika.

Otkazani su i letovi u Puli i Zadru. U te dvije zračne luke trebalo je sletjeti i iz njih poletjeti 12 Ryanairovih zrakoplova. Procjenjuje se da će bez prijevoza ostati više od 2200 putnika.

Na pitanje jesu li svi putnici obaviješteni direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo odgovorio je: "To je dužnost Ryanaira. Oni uglavnom preko svoje aplikacije, preko mailova, sms-ova obavještavaju putnike o otkazanom letu. mi takve informacije zasad nemamo ali  će sigurno sutra biti putnika koji će doć, imamo nekakve alternative koje možemo ponudit putnicima, moraju kupit nove karte naravno, sve zavisi o dogovoru između njih i Ryanaira."Ryanair, koji je prošle godine prihvatio sindikate suočava se sve češće s prosvjedima svojih zaposlenika diljem Europe zbog sporog napretka u pregovorima o kolektivnim ugovorima o radu.

U Irskoj, gdje se nalazi centrala ovoga zračnog prijevoznika, otkazano je nešto više od 6 posto od ukupno 2400 letova predviđenih za petak. Rezultat je to štrajkova planiranih u Irskoj, Švedskoj i u Belgiji.

Poziv na današnji štrajk razmatraju i piloti nizozemskoj sindikata VNV, no još nisu donijeli konačnu odluku, kazao je njihov glasnogovornik a prenosi HRT.hr


HRT/ HIC.hr
foto: