HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri12.veljače 2019.
POVRIJEDIO HRVATE I SLOVENCE
Tajani se ispričao za neprimjerenu izjavu u svojem govoru

Antonio Tajani

Na početku jučerašnje plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasburu Antonio Tajani objasnio je što je jučer želio reći u svojem govoru te se ispričao ako su njegove riječi pogrešno protumačene. Oštro su reagirali i naši eurozastupnici koji sudjeluju na sjednici.

Svoj govor na komemoraciji za žrtve komunističke diktature završio riječima: Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.
Tajanijeva izjava naišla je na oštru osudu u Hrvatskoj.

- Govorio sam o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija. Govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji. Utvrđujući povijesne činjenice, mogli smo napokon napraviti pravi korak u razvoju mira između tri naroda. Bili su neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji, i to samo pokazuje da je EU uspješan projekt. Žao mi je ako su moje riječi pogrešno protumačene, nisam želio nikoga uvrijediti, želim samo poslati poruku svima da se ono što se tada dogodilo ne smije nikada više ponoviti, kazao je Tajani.

- Postojala je nekad mržnja, danas je više nema i zbog toga moramo upotrijebiti točne riječi. Reći 'talijanska Istra i talijanska Dalmacija' može imati i druga značenja. Ja vas molim da to pojasnite zato što ta vaša izjava nije svima najbolje sjela. Tako nešto može biti i vrlo opasno, poručio je Tajaniju eurozastupnik Ivan Jakovčić.Tajani mu je odgovorio kako s njegove strane "doista ne postoji nikakva želja za revanšizmom" te dodao kako se "želio samo sjetiti ljudi koji su izgubili živte u tom strašnom razdoblju".

- Mislim da se trebate više ograditi, jer o vašoj izjavi bruje cijela Hrvatska i Slovenija. Dalmacija i Istra su hrvatske regije koje su teško patile pod talijanaskom okupacijom i osjetile sve strahote fašističkog osvajačkog režima.  Bez ikakve namjere da umanjim važnost sjećanja na žrtve komunističkih zločina, jer je i moja obitelj patila pod komunističkom čizmom - smatram sramotnim da predsjednik Europskog parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij, kazala je Ruža Tomašić

- Nisam se pozivao ni na šta i osvrnuo sam se isključivo na situaciju o fojbama. I naravno najoštrije osuđujem horore svih diktatura prošlih stoljeća", odgovorio je Antonio Tajani.Talijanski mediji

Silvije Tomašević hrvatski izvjestitelj iz Rima javlja kako nijedno glasilo tijekom jučerašnjeg dana nije prenijelo Tajanijeve riječi. Očito nisu smatrali da je time što je rekao - imao neke teritorijalne pretenzije. Međutim, predvečer - svi portali važnijih medija prenijeli su prosvjede iz Hrvatske i Slovenije.
"Čudi Tajanijeva izjava jer je on od nastanka pokreta 'Naprijed Italijo' bio u umjerenoj struji i smatran je umjerenim čovjekom unutar desnog centra. Talijanski mediji prenose i Tajanijevu ispriku", kaže Tomašević. Napominje kako u Italiji ima onih koji smatraju da je Italija izgubila Istru, međutim nijedna vlada nije nikad tražila reviziju međunarodnih sporazuma. Dodaje kako je u Italiji - predizborno vrijeme.hrt/HIC.hr
foto: hrt