HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri14. ožujka 2019.
BREXIT
Britanski parlament odbio izlazak iz EU-a sa i bez sporazuma
brexit

Britanci su sa samo četiri glasa razlike u srijedu su odbacili izlazak iz Europske unije bez dogovora. Rezultat glasovanja bio je 312 prema 308. Jučer su (sa 149 glasova više) odbili izaći iz Europske unije sa sporazumom. Sutra Britanski parlament glasuje o tome treba li Britanija zatražiti odgodu Brexita za dva mjeseca.

EU će htjeti znati kako tu odgodu namjeravamo iskoristiti. Parlament će morati odgovoriti na to pitanje, upozorila je May.

- Želimo li povući članak 50? Želimo li drugi referendum? Želimo li izaći sa sporazumom, ali ne ovakvim, nastavila je.

Ovakav ishod glasovanja se i očekivao nakon što su zastupnici u utorak drugi put odbili prijedlog sporazuma o "razvodu" koji je premijerka Theresa May ispregovarala s Bruxellesom, iako je u međuvremenu ishodila neke ustupke.

Skupina zastupnika u srijedu pustila u proceduru alternativni prijedlog da se Brexit odgodi do 22. svibnja i da se do tada s EU-om sklopi niz privremenih sporazuma s rokom trajanja do 2021.

- Velika Britanija mora odlučiti što želi kako bi se Europska unija mogla očitovati o eventualnom zahtjevu za odgodu izlaska iz EU-a, izjavio je u srijedu glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.Ponovo odbijen sporazum o Brexitu

Politička agonija se nastavlja. 391 zastupnik u Britanskom parlamentu u utorak na večer odlučio je da nisu za prijedlog premijerke Therese May o sporazumnom raskidu veza Velike Britanije i Europske unije. Sporazum - već jednom odbijen - bio je na doradi - očito nedovoljno dobroj, jer zastupnici se boje posljedica sporazumnog raskida. Pesimisti se pitaju šte će tek biti ako danas izglasuju tvrdi Brexit, onaj bez sporazuma?

Sporazum je odbijen s 391 glasova protiv i 242 glasa za.

- Mogu samo reći da mi je jako žao zbog odluke koju je parlament donio. Bila sam uvjerena u najbolji ishod i to da će Velika Britanija učiniti što treba, odnosno napustiti Uniju s dogovorom, rekla je Theresa May nakon glasovanja.

Odmah po okončanju glasova, čelnik oporbe Jeremy Corbyn pozvao ju je da raspiše izbore i prepusti upravljanje države nekom drugom.

- Vlada je pobijeđena - još jednom, i to velikom većinom. Jednostavno moraju prihvatiti da je njihov prijedlog sprorazuma o raskidu odnosa, onaj koji je vlada predložila - mrtvo slovo na papiru koji nema potporu ovoga doma.

Sutra je novi dan i novo glasovanje. I opet povijesno - tvrdi premijerka May, jer sutra zastupnici odlučuju hoće li raskid s Europom proći bez bez sporazuma.

- Želim biti jasna - glasovanje o izlasku bez sporazuma, odnosno glasovanje o prolongiranju Brexita - neće rješiti probleme koji nas muče. Unija od nas očekuje konkretne odgovore. I mi ćemo im morati odgovoriti.

Prve reakcije javnosti na večerašnje glasovanje podijeljenje. Jer Velika Britanija živi u političkom vakuumu, a čini se i u prošlosti. Cijeli ovaj proces, naime, počiva na rezultatima referenduma od prije tri godine.

Zato ne začuđuje što je oporba i utorak navečer nakon glasovanja zagovarala novi referendum, kako bi se doznalo žele li Britanci doista izaći iz Unije.


EU: Više nema pregovora s Britanijom oko Brexita

Glasanje britanskog parlamenta bitno je povećalo opasnost od Brexita bez dogovora, a više neće biti pregovora s Londonom o uvjetima razvoda, upozorila je Europska unija u utorak nakon što je britanski Zastupnički dom po drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

- Teško da možemo još nešto učiniti. Ukoliko postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu, samo ga London može pronaći, rekao je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. On je dodao da će EU nastaviti svoje pripreme za Brexit bez dogovora.

Europska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke May i EU o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila da je "razočarana" što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju, koji su u studenom potvrdila 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May.


U britanskom parlamentu cijeli dan je trajala rasprava o prijedlogu sporazuma o Brexitu.

Razlika u odnosu na prethodnu verziju, koja je u siječnju odbačena, obvezujuća su jamstva koja je britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak u Strasbourgu dobila od Europske unije, a tiču se sigurnosnog mehanizma za izbjegavanje tvrde granice između dvije Irske.

Britanska premijerka Theresa May poručila je u utorak zastupnicima da glasuju za sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU-om ili riskiraju da Velika Britanija ostane u EU-u.

May je pozvala zastupnike da "demokraciju stave ispred stranačkih podjela ili osobnih ambicija", dok se očekuje da će brojni euroskeptici u njezinoj Konzervativnoj stranci i oporbeni parlamentarci glasati protiv sporazuma.

"Stvar je jasna, ovaj je dom već glasao protiv dogovora", rekla je u parlamentu koji bi se kasnije u utorak trebao izjasniti o sporazumu.

Ako joj parlament opet kaže "ne", May je obećala da će u srijedu dati na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora.

"Mislim da svi trebaju znati, oni koji žele da do brexita dođe, kako riskiraju da brexita uopće ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum", istaknula je premijerka.


Susret s konzervativcima uoči glasanja o sporazumu May nazvala "dovoljno" dobrim

May je susret sa svojim konzervativnim zastupnicima uoči glasovanja o sporazumu nazvala "dovoljno dobrim".

Na pitanje je li sastanak prošao dobro, May je novinarima odgovorila "dovoljno".

Konzervativni zastupnici i ministri prisustvovali su sastanku nekoliko sati uoči glasanja parlamenta o izmijenjenom sporazumu May i EU-a.

Euroskeptični političari sumnjaju jesu li novi ustupci koje je London dobio od Bruxellesa dovoljno snažno jamstvo. 

"Bio je to ozbiljan sastanak", istaknula je ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd.

"Ton je bio veoma obazriv. Neki ljudi još nisu u potpunosti uvjereni, no jasno razmišljaju o tome. Premijerka je istaknula da moramo na ovo gledati politički, ali i pravno, kakve će biti posljedice za državu ako ne provedemo" ovaj sporazum.

"Mislim da će pobijediti večeras, mislim da ćemo svi pobijediti. U suprotnom će nestabilnost koja će nastupiti biti veoma nezgodna", poručila je ministrica.

Pitanje backstopa nije riješeno

Britanski državni odvjetnik Geoffrey Cox ranije je rekao da izmijenjeni sporazum o izlasku iz Europske unije Britaniji nije dao pravna sredstva za unilateralno napuštanje backstopa u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora.
May je u ponedjeljak potpisala tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela razvodnog ugovora, irskom "backstopu".

Coxovo mišljenje ključno je za osiguravanje ruku euroskeptičnih zastupnika premijerkinih konzervativaca. Ona se nadala da će izmjene sporazuma o brexitu po pitanju backstopa biti dovoljne da taj dogovor bude prihvaćen u britanskom parlamentu. Dio zastupnika strahuje da bi backstop zadržao Britaniju vezanu za EU bez vremenskog ograničenja.

Cox je kazao kako i dalje ostaju pravni rizici da Britanija u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora ostane na "neodređeno i protiv svoje volje" pod backstopom, piše dpa.

Riječ je o zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.

Čelnik za brexit oporbenih laburista Keir Starmer proglasio je da je vladina strategija nakon Coxovih izjava "u rasulu".

"Državni odvjetnik je potvrdio da nije bilo značajnih izmjena sporazuma o izlasku, usprkos pravnim dokumentima koji su dogovoreni sinoć", priopćio je Starmer.

Britanski parlamentarci kasnije će u utorak glasati o ratificiranju dogovora o povlačenju, samo 17 dana od roka kada moraju napustiti EU.


Britanski parlament odbio asporazum o izlasku iz EU-a

Britanski parlament odgodio glasovanje o Brexitu, May traži pomoć od EU čelnika

Europska unija podržala sporazum o Brexitu

Brexit u problemu zbog ireske granicehrt/HIC.hr
foto: