HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri15.kolovoza 2018.
IZGRAĐEN JE 1969.GODINE
U Italiji se urušio vijadukt, broj žrtava raste

vijadukt, Genova

Broj žrtava urušavanja vijadukta u Genovi porastao je na 35, među poginulima u toj tragediji je i troje djece.


"Nažalost, broj žrtava strašne tragedije u Genovi porastao je na 35. Zahvaljujem se liječnicima, spasiocima i volonterima koji su još uvijek prisutni na licu mjesta strašne nesreće", napisao je na Twitteru talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini

Među 35 poginulih je troje djece, starosti 8, 12 i 13 godina. Vatrogasci i spasioci neumorno su tragali cijelu noć za preživjelima, a potraga za preživjelima koji su možda zatrpani pod tonama betona i željeza ispod srušenog vijadukta je nastavljena i jutros. Hospitalizirano je 16 ozlijeđenih osoba, od kojih je 12 u teškom stanju. Iz obiteljskih kuća i industrijskih objekata u blizini vijadukta evakuirane su stotine ljudi.

Salvini je najavio kako će o srušenom vijaduktu biti provedena istraga, vlada će prekontrolirati sve javne radove koji su na tom objektu odrađeni te utvrditi odgovorne za katastrofu koja, kako je naglasio, neće proći nekažnjeno. 


Izgrađen je 1967.godine

Vijadukt se nalazi na autocesti A10 kod Genove u Italiji, poznat je kao most Morandi (projektant je inženjer Riccardo Morandi). Srušeni vijadukt nalazi se na važnom europskom prometnom pravcu od Portugala do Turske. Nazvan je Polcevera, prema rječici preko koje prelazi ili po svom tvorcu - most Morandi. Vijadukt dug 1.182 metra pušten je u rpmet 4.rujna 1967.godine. Ima tri pilona visine 90 metara. U nesreći se urušio jedan od tih pilona zajedno sa stotinjak metara kolničkih trakova. Betonska konstrukcija pala je na željezničku prugu, prostore jedne tvrtke i u rječicu.

Niz godina je meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga. Vijadukt je obnovljen 2016. godine i prolazi iznad trgovačkih cenatara, tvornica, stambenih zgrada, željeznice Genova-Milan i rijeke Polcevera, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.Sve je nestalo u 15 sekundi 

Gotovo sto metara ceste nestalo je u 15 sekundi oko podneva po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša. "Most se iznenada srušio sa svime što na njemu nalazilo. Bio je tu uistinu apokaliptičan prizor, nisam mogao vjerovati svojim očima", rekao je motorist Alessandro Megna, koji se našao na mjestu događaja.

Angelo Borrelli, voditelj talijanske civilne zaštite izjavio je kako je u trenutku rušenja vijadukta na njemu bilo više od 30 automobila i tri kamiona. Svi su završili u ponoru, javila je agencija ANSA.

List Repubblica je prenio izjavu četveročlane obitelji u stanju šoka o tome da je u 10,35 munja pogodila jedan od stupova vijadukta, nakon čega se cement počeo raspadati, no navodi se kako je vjerojatno riječ o sugestiji u traženju razloga o mogućem uzroku nesreće.

HIC.hr
foto: Reuters