Dokumentarni film "Zaustavljeni glas" Višnje Starešine (VIDEO)
Nakon što je 17. studenoga 2010. praizveden u Hrvatskom domu u Vukovaru, dugometražni dokumentarni film autorice Višnje Starešine "Zaustavljeni glas" dva puta je prikazan i na nacionalnoj televiziji, zadnji puta u ponedjeljak 29. studenoga u udarnom terminu iza Dnevnika. Radi se zaista o vrhunski napravljenom i istinski potresnom dokumentarcu o Vukovaru, koji prati tragičnu sudbinu novinara Siniše Glavaševića, tehničara Branka Polovine i dragovoljca Jean-Michela Nicolliera iz Vesuala u Francuskoj.
Za sve one koji su ga slučajno propustili pogledati, devedesetminutni dokumentarac "Zaustavljeni glas" našli smo na Youtubeu, podijeljen u petnaestominutne dijelove. Radi se o nečemu što bi svatko u Hrvatskoj trebao pogledati, a ako i kada izađe na DVD-u kupiti i imati u kućnoj kolekciji. Štoviše, bilo bi jako dobro da DVD izdanje bude opremljeno titlovima na svim vodećim svjetskim jezicima, jer bi onda takav DVD mogao kao dar biti najbolji promicatelj istine o hrvatskoj borbi za neovisnost.

Treba zahvaliti svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovoga projekta, a posebice sudionicima zbivanja i svjedocima s hrvatske strane, koji su stali pred kamerama i hrabro govorili o sudbini svojih najbližih. Treba još jednom zahvaliti hrabrim braniteljima Vukovara, hrabrim novinarima Hrvatskog radio Vukovara, hrabrom osoblju Vukovarske bolnice i mnogim drugima znanima i neznanima na vremenu koji su svojom ogromnom vukovarskom žrtvom kupili  vrijeme Hrvatskoj da na koncu pobjedi srpskoga agresora.
I za kraj, citirat ćemo iz dokumentarca riječi francuske povjesničarke dr. Louise Lambrichs:
Mislim da Miloševićeva i Draškovićeva propaganda, ultranacionalistička, negacionistička, s obzirom na srpske zločine u 2. svjetskom ratu ne bi imala uspjeha da se za vrijeme Jugoslavije ozbiljno radilo na povijesnom pamćenju, kao što smo mi radili u Francuskoj i Njemačkoj.
Mislim da treba, ne pokušati strpati cijelu stvar pod tepih, kao što se učinilo poslije 2. svjetskoga rata, jer političari uvijek rade tako - "Hajde, nećemo više o tome, gradit ćemo budućnost". Ali ne ide to tako, jer kada se o tome ne govori, budućnost je strašno slična prošlosti. Dakle, ako želimo da se stvari ne ponove, treba pokušati shvatiti zašto su se dogodile.
Vjerojatno svi znamo koga bi se ove riječi danas u Hrvatskoj trebale najviše ticati. Nije li hrvatski narod već podnio dovoljno žrtava?
M. M. (hakave.org)

 

 

 

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre