Presuda Haaškog suda u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid3.veljače 2015.
HAAŠKI SUD: PRESUDA ZA GENOCID
Prve reakcije na presudu Haškog suda za genocid


HAAG: Na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu danas je pročitana presuda na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu. S 15 glasova za i 2 protiv Sud je odbacio tužbu Hrvatske i jednoglasno je odbacio protutužbu Srbije.

U oba slučaja vrijedi isto objašnjenje. Iako su obje strane počinile djela genocida nad zaštićenom etničkom skupinom, namjera istrebljenja etničke skupine nije dokazana. Stoga nisu zadovoljena dva uvjeta genocida pa se i tužba i protutužba odbacuju.

presuda: Odbačena tužba Hrvatske i protutužba Srbije


REAKCIJE IZ HRVATSKE NA PRESUDU HAŠKOG SUDA

Premijer Zoran Milanović

Nismo zadovoljni odbijanjem hrvatske tužbe i jesmo zadovoljni odbijanjem srbijanske protutužbe – rekao je danas premijer Zoran Milanović na konferenciji za medije u povodu presude Međunarodnog suda u Haagu o hrvatskoj i srpskoj tužbi za genocid. Naglasio je da hrvatska tužba nije usvojena, ali je potvrđeno ono što znamo da se događalo–etničko čišćenje i ratni zločini. Rekao je i da je srbijanska tužba očito bila puno slabije utemeljena i zato je tako i završila. Rekao je da je prošlo više od dvadeset godina, Hrvatska je članica Europske unije, dobila je rat te ima prilike u društvu najnaprednijih i najrazvijenijih država svijeta ići naprijed i graditi sadašnjost i budućnost.

- Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje. Od naših zahtjeva za utvrđivanjem sudbine nestalih u Domovinskom ratu prije dvadeset godina, kao i povratak kulturnog blaga, nećemo i ne možemo odustati, to je naš dug prema hrvatskom narodu, prema hrvatskoj državi, i moralna obaveza koja će čekati svaku hrvatsku vladu - rekao je Milanović.

– Odluku suda moramo poštivati, učinili smo kroz ovih 15 godina sve što smo mogli. Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo, zaključio je Milanović.


Ivo Josipović, hrvatski predsjednik u odlasku

Hrvatski predsjednik na odlasku Ivo Josipović smatra da je današnja odluka Suda u Haagu potvrdila kako Hrvatska nije nastala na zločinu.

– Ovo je bio jedan od vjerojatnih scenarija – komentirao je Josipović za Novu TV nakon odbacivanja međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije. Kazao je i da je zadovoljan poslom koji su pravnici napravili, ali ne i donesenom odlukom.

– Život ide dalje, a zadaća političara jest da grade dobre odnose. Nama ostaje obaveza traženja nestalih i obveza svih država da kažnjava ratne zločine, poručio je Josipović


Kolinda Grabar Kitarović, novoizabrana hrvatska predsjednica

Sud je utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, no da opseg tih zločina nije dovoljan da se zločin proglasi genocidom', poručila je novoizabrana predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u pisanom priopćenju.Ova presuda, navela je dalje, upućuje na potrebu kažnjavanja svakog zločina te privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu spriječili. 'Posebno ću ustrajati na pronalaženju nestalih osoba, a jednako tako ustrajat ću i na povratu kulturne baštine', navela je novoizabrana hrvatska predsjednica.
Hrvatska, kaže, je danas članica EU i NATO saveza i okrenuta je budućnosti. 'Željela bih da se i sve države jugoistoka Europe okrenu prema europskim vrijednostima i budućnosti. I sama ću kao Predsjednica Republike Hrvatske biti inicijator i predvodnik takvih vrijednosti', obećala je Grabar Kitarović.

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i EU integracija

Vesna Pusić je kazala da Hrvatska ne bi ni išla na sud da nije mislila da nema temelja za tužbu, ali je naglasila da se u slučaju genocida radi o specifičnim pravnim odredbama koje definiraju što je genocid i dodala da to ne znači da nije bilo rata i ubijanja. "Sud je konstatirao niz takvih činjenica u kojima je bilo ubijanja, ali i da te činjenice ne znače da je postajala namjera uništenja naroda. Sva djela su počinjena na teritoriju RH pa je očito da se radilo o agresiji na Hrvatsku", kazala je Pusić. Istaknula da je sam sud konstatirao da je jedna od glavnih zadaća aktualnih vlasti u Srbiji i Hrvatskoj, u odnosu na rat devedesetih, utvrđivanje sudbine nestalih.'To je bio i cilj Hrvatske da se cijeli ovaj slučaj riješi van suda, ali u Srbiji nije bilo interesa da se otvore dokumenti', poručila je Pusić i dodala da se sada Hrvatska i Srbija trebaju okrenuti budućnosti i gledati u vrijeme ispred sebe zbog generacija koje dolaze.

Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li da ova presuda potvrda srpskih teza da su obje strane podjednako krive za rat, Pusić je odgovorila kako 'to nipošto nije tako' jer 'svi su se zločini dogodili u Hrvatskoj'.  'Očito je da je netko napao Hrvatsku i započeo rat u Hrvatskoj i tom smislu su navedeni ostaci JNA i paravojne srpske postrojbe', kazala je Pusić.


Milorad Pupovac

Saborski zastupnik Samostalne demokrastke srspke stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je kako je odluka Međunarodnog suda u Haagu (ICJ) o odbacivanju i hrvatske i srbijanske tužbe za genocid bila očekivana, u skladu s poznatim činjenicama i međunarodnim normama koje se tiču sankcioniranja zločina genocida.

Svi oni koji su očekivali više ili drugačije – ili nisu priznavali te činjenice ili nisu poznavali međunarodno pravo kojim se sudi za zločin genocida”, rekao je Pupovac Hini nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu devedesetih godina, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske.“Nemam što biti zadovoljan s ovom odlukom Suda. Žao mi je što smo izgubili 16 godina, umjesto da tražimo nestale, sudimo za ratne zločine i da novac upotrijebimo za one kojima je potreban, a ne na dokazivanje nedokazivog”, rekao je Pupovac.
REAKCIJE IZ SRBIJE NA PRESUDU HAŠKOG SUDA


Tomislav Nikolić, srpski predsjednik

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić komentirajući današnju presudu Haškog suda rekao je
" Iako protutužba Srbije nije usvojena, Sud je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija Oluja dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od najviše pravne institucije UN-a potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine nad Srbima u Hrvatskoj'.
Time je, kako je ocijenio, 'usprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak'.'Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj vjeri zajedno rješavale sve ono što sputava to da našu regiju uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta', zaključio je Nikolić.

Boris Tadić, bivši srpski predsjednik

Očekivao sam ovakvo rješenje. U tome je bio i razlog mog zagovaranja odustajanja od tužbi', rekao je bivši srpski predsjednik Boris Tadić, kako prenosi portal Dnevnik.hr. Ono što bi sada bilo najbesmislenije jest da se nastavimo optuživati', ocijenio je Tadić, smatrajući da ima i dobrih okolnosti te da bi ovu presudu trebalo iskoristiti protiv onih koji šire demagogiju i nacionalističku politiku.

Nikola Selaković, srpski ministar pravosuđa

Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", izjavio je nakon čitanja sudske odluke Selaković za srbijansku agenciju Beta iz Den Haaga. Po njegovom tumačenju "sud je opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti".

"Odlazak Srba iz Hrvatske posljedica je vojne akcije, što je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmjerena na odlazak krajiških Srba s njihova teritorija. Sud je pozvao obje strane na međusobnu pomoć i suradnju", kazao je srbijanski ministar pravosuđa.
On smatra da je rezultat odluke suda, po protutužbi Srbije, da Hrvatska krajiške Srbe koji su njeni državljani počne tretirati kao nestale osobe.

"Sud jest utvrdio da su i pripadnici JNA i pripadnici hrvatske vojske počinili zločine", istaknuo je Selaković dodavši da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao i na presude Haaškog tribunala (ICTY), dok su za drugu tvrdnju te presude izostale, ali je sud čvrsto ostao pri stajalištu da je zločina bilo.

Selaković je naveo da će Srbija ostati maksimalno posvećena suradnji, stabilnosti i miru u regiji te procesuiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije, ma tko bili počinitelji i žrtve.

"Ono što krajiški Srbi na prvom mjestu očekuju jest da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnjacima, članovima obitelji, sugrađanima i susjedima", rekao je Selaković.
REAKCIJA IZ BIH

Mustafa Cerić ,predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i
reis-ul-ulema, emeritus Islamske zajednice u BiH 


Mustafa Cerić izrazio je zabrinutost ovakvom presudom. Ne zato što se to nije očekivalo, već zbog obrazloženja da se državu koja pod tim imenom nije službeno postojala do 1992. godine ne može smatrati odgovornom za teške zločine", stoji u Cerićevoj izujavi dostavljenoj medijima.

Prvo rasturiš postojeću državu, zatim počiniš zločine protiv čovječnosti u drugim, novonastalim državama, potom promijeniš ime svojoj državi i onda pred Međunarodnim sudom pravde besramno pravdaš zločine tvrdnjom da je nova država nastala nakon tih zločina", opisao je Cerić razloge svog čuđenja nad pravnom logikom po kojoj je Srbija oslobođena optužbi za genocid.


Bivši poglavar bosanskohercegovačkih muslimana ipak cijeni kako Srbija i nema razloga biti posebice zadovoljna, jer dok postoje ljudi koji pamte tu državu niti jedan sud ne može je osloboditi krivnje.

Za profesora ustavnog prava na sarajevskom sveučilištu Kasima Trnku jasno je kako je ICTY još u rješavanju tužbe BiH protiv Srbije postavio visoke standarde dokazivanja zločina genocida koje je teško dosegnuti s obzirom da bez obzira na nedvojbene zločine valja dokazati kako je baš tužena država planirala genocid.
Trnka drži kako je ovime umanjeno značenje Konvencije o sprječavanju genocida, što je loša poruka.
"Današnja presuda je poruka nedemokratskim i sličnim režimima da se mogu ponašati 'komotnije', bez straha da će biti osuđeni za zločin genocida", kazao je Trnka kako ga citira agencija Onasa.

 


SLOVENIJA

Slovenski mediji su detaljno izvijestili o presudi Međunarodnog suda pravde (ICJ) o hrvatskoj tužbi zbog genocida te srbijanskoj protutužbi, uz ocjenu da se je odbijanje obiju tužbi očekivalo i da to nije iznenađenje.

Haški je sud “sukladno očekivanjima” odbacio tužbe za genocid između 1991. i 1995. godine koje su jedna protiv druge podnijele Hrvatska i Srbija, te utvrdio da ni u jednom ni u drugom slučaju nije bila dokazana “genocidna namjera”, navodi ljubljansko “Delo”.

Vodeći slovenski list podsjeća da je isti sud 2007. godine donio presudu kojom je masovna ubojstva civila u Srebrenici nad 8.000 Bošnjaka okvalificirao kao genocid koji su počinile snage bosanskih Srba, ali da je i u tom slučaju Srbija bila oslobođena odgovornosti što nije spriječila zločine iako je tada već bila članica UN-a pa je za nju važila konvencija o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Mariborski list “Večer” u svom on-line izdanju detaljno donosi glavne izvatke iz presude i reakcije u Zagrebu i Beogradu.

Ljubljanski list “Dnevnik” pod naslovom “Hrvati razočarani presudom o genocidu” navodi izjavu predsjednika suda Petera Tomke da Srbija ne može biti odgovorna za genocid u Vukovaru 1991. jer je tek sljedeće godine postala članica UN-a, da tužba o počinjenim zločinima nije dokazala “genocidnu namjeru” te da je napad na Vukovar bio “odgovor na proglašenje nezavisnosti Hrvatske, a ne plansko istrebljivanje Hrvata”.

Televizijska postaja POP-TV navodi da će presuda, na koju nema žalbe i koju obje strane moraju poštovati, “jamačno utjecati na razvoj hrvatsko-srpskih odnosa”, te da su ti odnosi još opterećeni brojnim pitanjima nastalim nakon rata, “od nestalih osoba do graničnog spora”.


Vezane teme
operacija OLUJA
sloboda trojici iz Vukovara
Del Ponte Srbija ovdje
Tužiteljstvo krivitvorilo istinu ovdje
web stranica ICTY -OVDJE


HIC
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre