ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 08.listopada 2015.
DRŽAVNI JE PRAZNIK
Hrvatska slavi Dan neovisnosti

hrvatska zastava

Hrvatska slavi Dan neovisnosti koji će se svečanim prijemom obilježiti u Saboru i polaganjem vijenaca.
Prije 24 godine 8.listopada 1991.godine prvi saziv prvi saziv Sabora odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ. Sabor je tu odluku donio u dramatičnim okolnostima, u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, izvan svoje zgrade na Markovom trgu.

Odluka OVDJE

Razlozi za to bili su sigurnosne naravi, budući da su dan prije, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali i teško oštetili Banske dvore, zgradu nasuprot Sabora, u kojoj je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Polaganje vijenaca i misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje

Domaćin prijema za 24. obljetnicu hrvatske neovisnosti je predsjednik Sabora Josip Leko koji će u četvrtak biti i na misi zadušnici u crkvi svetog Marka te na Mirogoju gdje će položiti vijence.
Misa zadušnica služit će se za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata.

Leko će na Mirogoju vijence položiti na pet mjesta: kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana.

Vijenac će položiti i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.


Čestitka predsjednice Grabar Kitarović


Drage Hrvatice i Hrvati,

Poštovane hrvatske državljanke i državljani u zemlji i svijetu,

Državna neovisnost i samostalnost stoljećima je bila neostvaren san mnogih naraštaja hrvatskih ljudi. Stoga je konačno proglašenje državne neovisnosti 8. listopada 1991. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti.

Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog povijesnog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su tih dana hrabro podnosili najteže agresorske udare.

Državna je neovisnost kamen temeljac naše slobode. Neovisnost je prvi uvjet da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Europe i svijeta.

U kratkom povijesnom vremenu mnogo smo postigli i trebamo biti ponosni na svoja ostvarenja. Sada nas čekaju nove zadaće, prije svega izlazak iz krize, snažan gospodarski razvoj, otvaranje novih životnih perspektiva, osobito za mlade. Treba nam zajedništvo koje će osnažiti naše samopouzdanje i vjeru u budućnost, koje će probuditi naše kreativne potencijale i otvoriti prostor svekolikom razvoju naše prelijepe zemlje. 

Proslavimo radosno ovaj blagdan! Zavijorimo hrvatske zastave kao znak našeg ponosa i slobode!

S dubokim uvjerenjem da je u našoj slobodi i neovisnosti neizmjeran potencijal dobra za našu dragu domovinu, svima srdačno čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

 

Čestitka premijea Milanovića

Premijer Zoran Milanović uputio je čestitku hrvatskim građankama i građanima, u svoje osobno ime i u ime Vlade RH, u povodu Dana neovisnosti, koji se obilježava u znak sjećanja na 8. listopada 1991.

“Odluka kojom je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. jednoglasno raskinuo sve državnopravne veze s bivšom državom i proglasio neovisnost Republike Hrvatske bila je i povijesna i hrabra i neizbježna. Dugo pripremana agresija protiv Hrvatske već je bila započeta, ali je u svoj svojoj ružnoći izbila nakon ovog važnog datuma. Za svoju smo se slobodu morali boriti godinama, uz velike i bolne žrtve. Stoga još jednom izražavamo duboku zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, posebno se sjećajući onih koji su svoje živote dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Nikad ih nećemo zaboraviti i gradit ćemo našu domovinu tako da bude dostojna njihove žrtve, da bude doista onakva kakvu su sanjali, kakvu smo svi sanjali”, kazao je premijer Milanović.

Rekao je i da su 24 godine kasnije, pred Hrvatskom nove pobjede. “Neke važne već su izborene, jer na međunarodnoj karti svijeta Hrvatska je članica NATO-a i punopravna članica Europske unije. Danas vodimo drugačije bitke, jednako važne, za budućnost i prosperitet naše zemlje”, između ostalog je u svojoj čestitki poručio Milanović.

vecrnji.hr/narod.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre