HIC grbovi-500-100

HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
politika web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
registar četnika agresora na RH
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 

08.listopada 2018.
Hrvatska slavi Dan neovisnosti


Markov Trg, svečanost


Hrvatska slavi Dan neovisnosti
. Prije 28 godina, 8. listopada 1991., dan poslije raketiranja Banskih dvora, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Državni vrh, predvođen predsjednicima Vlade i Sabora, odao je na Mirogoju počast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata. Počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Svečano polaganje vijenaca održalo se i u Osijeku. Izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, MUP-a, MORH-a i Oružanih snaga te braniteljskih udruga položila su u Vukovaru vijenac za sve poginule u Domovinskom ratu. Svečano je bilo i u Puli i Rijeci, a poginulih branitelja i Franje Tuđmana prisjetili su se i u Gospiću.


Svečani program na Trgu sv. Marka


Na Trgu svetog Marka u Zagrebu održan je prigodni program i ceremonija Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne, čime će se ujedno obilježiti i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. U okviru svečanog programa na Markovu trgu, u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Središnjoj svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Ceremoniju Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne pratili su i brojni građani i turisti okupljeni na Markovu trgu, a kasnije su zainteresirani građani sudjelovali i u Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, gdje su premijeru i ministrima mogli postavljati pitanja.

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti prisjetivši se ključne odluke Hrvatskog sabora te, između ostalog poručio kao je "na nama da Hrvatsku koju imamo, uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da bude gospodarski prosperitetnija, socijalno osjetljiva i uključiva te da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim našim građanima“.

- Naša je obveza graditi budućnost Hrvatske na vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, poručio je ministar obrane Damir Krstičević na Markovom trgu. Čestitao je svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti i uputio posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, junacima Domovinskog rata, koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Galerija slika jutarnjeg lista OVDJEHumanitarni koncert "Domovini s ljubavlju"

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u povodu Dana neovisnosti održan je svečani i humanitarni koncert "Domovini s ljubavlju". Prihod s prvog scenskog događaja u novoj sezoni splitskog HNK namijenjen je Zakladi vojne solidarnosti.
"Krunidbena bazilika kralja Zvonimira - nacionalno mjesto obilježavanja Dana neovisnosti"

Na današnji dan u Solinu se obilježavaju još dva događaja iznimno važna za hrvatsku povijest: godišnjica smrti kraljice Jelene te obljetnica krunidbe kralja Zvonimira.

Prigodni program počeo je na starohrvatskom lokalitetu Šuplje crkve - krunidbene bazilike kralja Zvonimira koja bi, prema mišljenju Solinjana, trebala biti nacionalno mjesto obilježavanja Dana neovisnosti.

To će, dakako, i službeno predložiti, no prije toga lokalitet valja urediti i zaštititi.Proslava Dana neovisnosti u Karlovcu
Grad Karlovac već petu godinu Dan neovisnosti slavi na jedinstven način. Sve gradske službe i predstavnici tvrtki druže se s građanima. Na trgu ispred gradske uprave okupilo se na tisuće ljudi.

8.listopada 1991.godine

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, kamo su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.


Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA
bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.


hrt/HIC.hr
foto: arhiv