ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


07.kolovoza 2015.
DIPLOMATSKI RAT PROSVJEDNIM NOTAMA
Hrvatska uputila notu Srbiji ona uzvratila svojom notom

zastave hrvatska i srbijanska

Hrvatska uputila notu Srbiji

'Nikolićeve izjave da Hrvatska 'Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera', smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim', kažu iz MVEP-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u četvrtak oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović te joj je prenesen zahtjev da srbijanska vlada što prije sankcionira one koji su u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu palili hrvatske zastave, a izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića su ocijenjene "netočnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim". 

"Apsolutno je nedopustivo da optuženi ratni zločinacVojislav Šešelj, s nekolicinom svojih pristaša i neometan od strane policije, jučer ponovno, pred Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu te svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih. Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo", stoji u prosvjednoj noti Željka Kuprešaka, pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

Optuženi ratni zločinac Šešelj zapalio je hrvatsku zastavu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu u srijedu, na dan kada je u Hrvatskoj obilježena vojna pobjeda u "Oluji", a danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u ljeto 1995.

Šešelj je s oko 300 pristaša svoje Srpske radikalne stranke došao pred zgradu veleposlanstva u središtu Beograda i zapalio hrvatsku zastavu poručivši da "nikad neće priznati ustašku državu".

Još jednom se pokazuje, ističe Kuprešak, da izjave "optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj suradnji, odnosima država u regiji i njihovu europskom putu".

Dodao je da događaji koji su prethodili incidentu također nisu pridonijeli smirivanju situacije te racionalnom i odgovornom djelovanju, a govori visokih srbijanskih dužnosnika povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" kontraproduktivno djeluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

U tom kontekstu, stoji u prosvjednoj noti, "izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska 'Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera', smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim". 


Srbija uputila notu Hrvatskoj

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uručilo je prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu zbog navodnog govora mržnje protiv Srba prigodom obilježavanja 20. obljetnice oslobodilačke akcije Oluja.

U noti se navodi da su u nazočnosti najviših hrvatskih dužnosnika na obilježavanju Oluje u srijedu u Kninu uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje nego i poziv na linč i uništenje Srbapoput Ubi, ubi Srbina, Za dom spremni i Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina uz isticanje simbola NDH.

Na dan proslave 20.obljetnice Oluje u hrvatskoj Srbija je tugovala, 5.kolovoz u Srbiji je proglašen Dan žalosti. Toga dana na mostu u Sremskoj Rači, koji dijeli Bosnu i Hercegovinu od Srbije premijer Srbije
 Aleksandar Vučić i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, simbolično su bacili vijence u rijeku. Patrijarh srpski Irinej je potom služio parastos.
Premijer Vučić izjavio je za ' Politiku ' da je tužan i razočaran jer zapadne ambasade u Beogradu nisu na Dan žalosti spustile svoje zastave na pola koplja.U Vladi Srbije odluka ambasada da ne spuste zastave na pola koplja protumačena je kao gesta nepoštivanja odluke Vlade, ali i diplomatskog protokola, prenosi RTS. Na ovakav potez ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije odlučile su se nakon međusobnih konzultacija, ali i u dogovoru sa svojim prijestolnicama, piše list.

jutarnji.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre